Natrag
25.3.2019 23:23

facebook

twitter

google

rss

dulist

Predstavljen novi „Dubrovnik“

15.10.2011 @ 11:19 Andrea Falkoni Račić Kultura
3;3

Podijelite:

Matica hrvatska – Ogranak Dubrovnik predstavio je 14. listopada dubrovačkoj javnosti u Čitaonici Narodne knjižnice Grad treći broj ovogodišnjeg izdanja časopisa za književnost i znanost „Dubrovnik“.

Časopis su predstavili odgovorna urednica časopisa, predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Ivana Burđelez, tajnik Uredništva akademik Luko Paljetak i povjesničarka Anica Kisić.

Akademik Paljetak uvodno je istaknuo dva doprinosa iz područja znanosti, autora Elisabeth von Erdmann i Igora Fiskovića. Von Erdmann svoju je pozornost posvetila pjesničkoj koncepciji Marina Držića iz perspektive vječne filozofije renesanse, naglasivši oprečnost slike Boga i stvarnosti te Držićevo tragično poimanje svijeta. Igor Fisković za temu je odabrao likovnu kulturu Držićeva vremena i renesansnog Dubrovnika.

Iz područja baštine Anica Kisić je istaknula tekst Franka Oreba o korčulanskoj liječničkoj obitelji Mirošević te također tekst Pija Mate Pejića o Fra Ambrozu Janezu Testenu, franjevačkom redovniku slikaru, koji je službovao po cijeloj Dalmaciji.
U izboru poezije manje afirmiranih pjesnika akademik Paljetak istaknuo je Biserku Goleš Glasnović, Zdravka Ostojića i Franja Kašika Bertrona.

Odgovorna urednica časopisa Ivana Burđelez izbor iz proze Janka Dimnjakovića najavila je kao „tekst s iskričavim humorom“. Riječ je o dvije kratke priče: prva opisuje dolazak Sherlocka Holmesa u Zagreb i susreta s Marijom Jurić Zagorkom, a druga pod nazivom „Donesi mi glavu Alfreda Garcije“ u kojoj glavni lik, čiju je glavu ucijenio Sam Peckinpah, traži zaštitu kod Velimira Sriće.

Dubrovačka glumica Perica Martinović pročitala je dijelove memoara Božidara Darka Miloševića o djetinjstvu u Dubrovniku, njegovim sjećanjima na Stradun, veljun u Bondinom teatru, pastičerijama.

Anica Kisić predstavila je treći nastavak zapisa Žarka Domljana „Marginalije o Leksikografskom zavodu, Krleži i drugima“, u kojem autor piše o susretima s Miroslavom Krležom, ali i problemima na koje je nailazio za svog radnog vijeka u tom zavodu.

Doprinos osvrtima u časopisu „Dubrovnik“ dali su i Eta Rehak, Josip Lisac, Orsat Ligorio, Gorica i Fabijan Lovrić, Igor Šipić te akademik Luko Paljetak.
U stankama između predstavljanja nastupila je klaviristica Nena Ćorak.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana