Kultura

Predstavljen drugi Zbornik Dubrovačkih muzeja

Predstavljen drugi Zbornik Dubrovačkih muzeja

 
Povodom Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja danas je u Kneževom dvoru predstavljen drugi broj Zbornika Dubrovačkih muzeja

– Izdavanjem drugog broja ovog zbornika obilježavamo i 140 godina Domorodnog muzeja u Dubrovnik koji je preteča Dubrovačkih muzeja. Ovdje donosimo pregledni prikaz spomeničkih objekata, upoznavamo čitatelje sa djelatnoszima Muzeja u 21. Stoljeću. Na oko 280 stranica Zbornika donosi se 15 priloga naših stručnih djelatnika i vanjskih suradnika. Riječ je o izvornim znanstvenim radovima, preglednim radovima, izlaganjima sa skupova. Ukupno smo objavili 8 izvornih radova – istaknula je uvodno ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

U Zborniku su objavljeni slijedeći radovi: Darko Milošević LEGIJSKI DENARI U NUMIZMATIČKOJ ZBIRCI ARHEOLOŠKOG MUZEJA U DUBROVNIKU, Domagoj Perkić NOVE SPOZNAJE O STEĆCIMA NA PODRUČJU ČEPIKUĆA I TRNOVICE, Liljana Kovačić KERAMIKA IZNIKA U DUBROVNIKU, Ivona Michl IZVIJEŠĆE O ARHEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJIMA U PARKU GRADAC U DUBROVNIKU, Vinicije B. Lupis ROMANIČKA IKONA GOSPE OD KARMENA U DUBROVNIKU, Nina Kudiš SLIKA ANTONIJA BELLUCCIJA U KNEŽEVU DVORU, Vedrana Gjukić-BenderOLTAR GOSPE OD KARMENA U FRANJEVAČKOJ CRKVI U LOPUDU, Marina Filipović LJETNIKOVAC STAY NA BATAHOVINI, Pavica VilaćPOSLJEDNJA AKVIZICIJA U ZBIRCI NAMJEŠTAJA KNEŽEVA DVORA, Julijana Antić Brautović TRI KONAVOSKE ZDRAVICE KAO POKAZATELJ PROMJENA U DRUŠTVENIM VRIJEDNOSTIMA KONAVALA OD KRAJA 19. DO POČETKA 21. STOLJEĆA , Ivica Kipre FORMALNA I SIMBOLIČNA STRUKTURA KONAVOSKOGA ŽENSKOG OGLAVLJA, Maja Nodari POSLJEDNJA FESTA SV. VLAHA POD REPUBLIKOM, Tonko Marunčić„ŽELJEZNI DOMOBRANAC“ IZ FUNDUSA MUZEJA SUVREMENE POVIJESTI U DUBROVNIKU, Sanja Žaja Vrbica ODNOS POKROVITELJA I UMJETNIKA – DUBROVAČKA OPĆINA I MARKO RAŠICA, Aleksandra Piteša Orešković PEDAGOŠKA DJELATNOST U DUBROVAČKIM MUZEJIMA (2011./2012.): OSVRT NA UČINJENO I NA PROBLEME MUZEJSKE PEDAGOGIJE.
 
Na predstavljanju su govorili i akademik Radoslav Tomić, dr. sc. Vinicije B. Lupis, te dr. sc. Vedrana Gjukić-Bender

 
Program Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja nastavlja se u 17 sati u Kneževom dvoru pričalicom „Kaciga ilirskog ratnika“, dok su od 18 sati Dubrovački muzeji za sve posjetitelje produžili radno vrijeme i organizirali stručno vodstvo po svim muzejskim prostorima

Na Međunarodni dan muzeja i Europsku noć muzeja svi posjetitelji imaju jedinstvenu priliku kupiti suvenire Dubrovačkih muzeja po cijenama umanjenim za 20 posto.

 

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist