Kultura

Predstavljen CD ‘U počast Dubrovniku’

Predstavljen CD 'U počast Dubrovniku'

Promocija CD-a Dubrovačkog klavirskog dua Marije i Ferda Grazio održana je ove srijede u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad.

Naime, nakladnik Croatia Records objavio je kompaktnu ploču – reizdanje albuma U počast Dubrovniku što su ga svojevremeno snimili Marija i Ferdo Grazio, klavirski duo, poznat po zauzetosti za domaće, osobito dubrovačko glazbeno stvaralaštvo. Na tom albumu dvoje pijanista solistički te kao duet za klavirom četveroručno ili za dva klavira izvode djela Ivana Mane Jarnovića, Antuna Sorkočevića, Nikše Njirića, Đorđa Murattija i Ferda Grazija te mahom promoviraju dubrovačku glazbenu baštinu i suvremene dubrovačke skladatelje.

Događaj je organizirala Glazbena radionica Sorgo..

-Uzbuđena sam zbog ovog događaja. Ovim CD-om želimo se prisjetiti vremena kada je Dubrovnik bio grad sklada, a moj otac Ferdo jedan od zadnjih gospara ovog Grada. Kao što sam nedavno rekla, gospar ne znači samo biti plemenit duhom, nego i nositi kapelin, lustrat cipele prije izlaska i stavljat faculet na klupu prije nego što na nju sjedneš – rekla je uvodno Maria Grazio.
 
O CD-u su govorili prijatelj obitelji Grazio i producent CD-a, skladatelj i pisac Dubravko Detoni, te učenici Ferda Grazia akademik Luko Paljetak i Đuro Market.
 
– Ferdo i Marija su naše ozbiljne razgovore o umjetničkom i političkom polju pretvarali su u viceve. Dubrovački klavirski duo više od 40 godina zauzimao je istaknuto mjesto u Dubrovniku i Jugoslaviji. Nakon akademije usavršavali su se kod poznatih glazbenika i pedagoga toga vremena – rekao je uvodno Dubravko Detoni dodavši kako je Dubrovački klavirski duo imao široki repertoar, od baroka do suvremene glazbe, a nekoliko im je skladatelja posvetilo svoja djela.
 
– Ferdo Grazio bio je pijanist, skladatelj, pravnik, iznimna osoba dostojna divljenja. Njegove glavne karakteristike bile su srdačnost i naivnost, svestrana nadarenost, a bio je i moj partner u šahu. To su bile osobine Ferda Grazia  – naglasio je prvi predstavljač prisjetivši se vremena provedenog s Ferdom Graziom dodavši kako je ovaj CD višestruka počast gradu.
 
-Marija je u ono doba izvela 50-ak koncerata s djelima hrvatskih autora, a bio je to riskantan podvig, dok je danas takvo nešto nezamislivo. Godine 1957. dobila je nagradu Udruženja kompozitora Hrvatske. Održavala je veze s tadašnjim hrvatskim skladateljima. Ne smijemo zaboraviti da je posjedovala i iznimni literarni dar. Njeni samonikli, dirljivi i bizarni deseterci bili su lukavi i rafinirani. Bila je i dragocjeni tragač za starim dubrovačkim skladateljima, ali i uporni naručitelj suvremenih. Danas taj put nastavlja Glazbena radionica Sorgo –čulo se na večerašnjem predstavljanju.
 
Okupljeni su također uživali i u djelima koji su zastupljeni na CD-u a to su FANTASIA IN RONDO,  SONATA IN FA – I. ALLEGRO, SONATA IN FA – II. ADAGIO, SONATA IN FA – III. RONDO A, STARA URA, TEMA CON VARIAZIONI, MOSTOVI, DUBROVAČKE KONTRADANCE, i LINĐO.
 
 
 

Pročitajte još

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist