Kultura

PREDSTAVLJANJE PRETPROGRAMA IGARA Evo što nas čeka, a Mani Gotovac ‘ukliještila leđa’ pa izbjegla ministra kulture

PREDSTAVLJANJE PRETPROGRAMA IGARA Evo što nas čeka, a Mani Gotovac 'ukliještila leđa' pa izbjegla ministra kulture

Pretprogram nadolazeće 67. festivalske sezone Dubrovačkih ljetnih igara predstavljen je u utorak u Dubrovniku uz nazočnost novog ministar kulture Zlatana Hasanbegovića.
Kako je istaknuto na konferenciji i ovo ljeto, na Igrama će u 47 festivalskih dana, od 10. srpnja do 25. kolovoza, biti izvedeno više od 70 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih programa na gotovo dvadeset ambijentalnih lokacija.
Ministar kulture Zlatan Hasanbegović rekao je kako su Dubrovačke ljetne igre jedan od najznačajnijih festivala u Hrvatskoj.

”Više od pola stoljeća na Dubrovačkim ljetnim igrama ugošćuju se glumci iz cijeloga svijeta nudeći im Grad kao pozornicu. To je jedan od najvažnijih festivala u Hrvatskoj, ali i u međunarodnom okruženju. Ministarstvo kulture i ja osobno kao ministar, ali i predsjednik festivalskog vijeća Dubrovačkih ljetnih igara se nadam boljoj i uspješnijoj suradnji s vodstvom Igara kako bi i ove godine program pokazao ono najbolje od hrvatske kulture što Igre mogu ponuditi kako turistma, tako i građanima”, rekao je ministar kulture Zlatan Hasanbegović.
Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Tatjana Šimac Bonačić istaknula je kako Dubrovčani Igre drže prvenstveno dubrovačkima, bez obzira na njihov nacionalni značaj.

”I ove godine smo osigurali značajna sredstva i svake godine osiguravamo sve više i više sredstava. Cijeli naš Grad je pozornica za sva događanja bilo iz dramskog ili kalpskog dijela”, rekla je Tatjana Šimac Bonačić.
Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić naglasio je kako su Dubrovačke ljetne igre prevažna manifestacija ne samo za Dubrovnik nego za cijelu Hrvatsku i šire.

”Županija je uvijek podupirala Igre i to će i nastaviti. Prošle godine smo imali nekih neslaganja unutar Festivalskog vijeća, a bvjerujem da je to za nama. Vjerujem da će naš novi ministar poraditi na tome da izbjegnemo takve nesporazume i očekujem da će Ljetne igre i ove godine biti vrhunska manifestacija i održavati prvenstveno na pozornicama unutar stare povijesne jezgre”, rekao je Dobroslavić.
U dramskom programu ove godine bit će uprizorene dvije premijere i to ‘Kafetarija’ prema djelu C. Goldonija, za koju je prijevod i adaptaciju izvršio Frano Čale, a u režiji je Vinka Brešana. Na programu je 31. srpnja, te 1., 2., 3., i 4. kolovoza i to na Stradunu. Nešto ranije, odnsosno 20., 21., 22., 23. i 24. kolovoza na tvrđavi Lovrjenac će se, u režiji Ivice Bobana, održati ‘Othello’ slavnog Williama Shakespearea. Među reprizama valja istaknuti ‘Dubrovačku trilogiju’ u režiji Staše Zurovca, na programu 16., 17. i 18. srpnja.

Svečano otvaranje Igara 10. srpnja ispred obnovljene Crkve svetog Vlaha, uveličat će Orkestar N.N., zbor Promusica Mostar, zbor Libertas, te dirigent José Cura, a redatelj je Ivan Miladinov.
Svečani koncert nazvan ’50 godina Linđa na Igrama’ održat će se ispred Crkve svetog Vlaha 12. srpnja, a 15., 16. i 17. srpnja na Lokrumu će se realizirati suradnja Dubrovačkih ljetnih igara i SNG Maribor.

Među dramskim gostovanjima valja istaknuti nastup Zagrebačkog kazališta mladih s predstavom Sequeíra i L. DelPrato: #radninaslovantigona, redatelja Renata Carola Gatica., 13. i 14. srpnja, a u parku Umjetničke škole 19. i 20. srpnja GDK Gavella izvest će Moliereovog ‘Umišljenog bolesnika’ redatelja Krešimira Dolenčića. Nadalje 14. i 15. kolovoza na programu je Sofokolova ‘Antigona 2000 godina poslije’ redateljice Lenke Udovički, a izvodi je Kazalište Ulysses i MESS Sarajevo.

Pisci na Igrama

U sklopu programa ‘Pisci na Igrama’ u srpnju nas očekuje ‘Dvanaest hodočasnika’ Gabriela Garcie Márqueza, redatelja Ivana Miladinova. Održat će se i večer Mate Matišića, a u kolovozu, ‘Maximilian i Carlota na Lokrumu’ Milane Vuković Runjić. Igor Zidić predstavit će monografiju Josipa Škerlja.
Ovogodišnje Igre donose također bogat i raznolik glazbeni program, počevši od gala koncerta 11. srpnja ispred Crkve svetog Vlaha, na kojem nastupaju Orkestar N.N., kjoim će dirigirati Mladen Tarbuk, a kao tenor nastupa José Cura. Zanimljiv koncert bit će i u Franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, kada na klaviru nastupa Enrique Bátiz. Ansambl Bečke filharmonije nastupit će u Kneževom dvoru, a u istom, jednom od najpoznatijih prostora Igara, nastupit će i violinist Roman Simović, zajedno s Ratimirom Martinovićem na klaviru, te Orkestar N.N. uz dirigenta Almosa Talmona i Mariju Pavlović na klarinetu i fagotista Pietera Nuyttena. Na Stradunu, 25 srpnja održat će se ‘Tri klavira i Vivaldi’ Matije Dedića, Hakana Ali Tokera te Mateja Meštrovića. U Kneževom dvoru 26. srpnja Matija svira Arsena, a 30. srpnja DSO, Dubrovački komorni zbor, alt Ce Suarez Paz i violinist Fernando Suarez Paz izvode ‘Maria de Buenos Aires’ velikog Astora Piazzolle.
Na klaviru u Dvoru nastupaju 5. kolovoza Michele Campanella, a 9. kolovoza Ivo Pogorelić. Pred kraj Igara, 18. kolovoza nastupaju Dubrovački simfonijski orkestar, dirigent Ertug Korkmaz, violinist Stephen Waarts , te violončelistica Jelena Očić, izvodeći praizvedbu Frana Đurovića.

Dan nakon nastupa u Dvoru Philippe Entremont, a krajem kolovoza očekuje u Pinakoteci svetog Nikole u Cavtatu nastupit će Henschel kvartet, koji će imati i zajednički koncert sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije ispred Crkve svetog Vlaha.
Zanimljiva strana ovih Igara su i mladi laureati prestižnih međunarodnih glazbenih natjecanja, koji će redom nastupiti u Dvoru: Andrew Tyson (klavir), Aljoša Jurinić (klavir), Stephen Waarts (violina) i Andrey Gugnin (klavir), Andrey Gugnin (klavir), Alexey Semenenko (violina) i Inna Firsova (klavir) te Yury Favorin (klavir).

Inače, na predstavljanju pretprograma nije bila ravnateljica Dramskog programa Igara i pomoćnica Intendanta Mladena Tarbuka Mani Gotovac jer su je, kako je rekao Tarbuk, ‘ukliješila leđa’.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist