Kultura

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA RAJČIĆA Što krije fascinantni život Vlaha Bukovca?

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA RAJČIĆA Što krije fascinantni život Vlaha Bukovca?

‘Tajni život Vlaha Bukovca’, djelo autora Tihomira Rajčića, splitskog profesora povijesti, predstavljeno je ovu subotu u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad, a uz Rajčića, knjigu su predstavili povjesničar umjetnosti Marin Ivanović te prof. dr. sc. Antun Karaman, dok je ulomke iz knjige čitao Sebastijan Vukosavić.

Knjiga ‘Tajni život Vlaha Bukovca’ prikazuje slikarev nevjerojatan životni put: od rodnog Cavtata, odlaska trbuhom za kruhom u Ameriku, dolaska u Peru, školovanja i slikarskog uspjeha u Parizu, povratka u Zagreb do posljednjih dana koje je proveo u izgnanstvu u Pragu. Dubrovačku promociju knjige organiziralo je HKD Napredak – Dubrovnik.

– Knjiga, koju ćemo prisvojiti i ostaje nam dubrovačka, ima svoj podnaslov, ‘Životna odiseja pučanina Bukovca’. U njemu su sadržane dvije okosnice ili dva temeljna postulata u ovoj knjizi. Jedan je onaj kojeg autor ističe i mnogo puta spominje: riječ ‘pučanin’. Autor se s neskrivenom simpatijom divi Bukovcu kao čovjeku koji iz jedne male sredine osvaja Pariz, pronalazi svjetla tog centra Europe. Druga stvar, Odiseja, koja Bukovca prati za cijeloga života, te svoje putešesvije koje je prolazio su na njega formativno utjecale. Za razliku od Odiseja, kada je Bukovac mislio da je pronašao svoju Itaku – Zagreb, se ubrzo razočarao, te bježi u Prag i 20 godina živi u izgnanstvu – istaknuo je među ostalim Ivanović, dodavši i to kako je knjiga podijeljena na deset poglavlja od kojih osam govori vrlo predantno o Bukovčevom životu, dok prvo i posljednje poglavlje kontekstualiziraju knjigu i vrijeme Bukovčevog uspjeha, preokreta u njegovom životu.

Također je dodao kako je knjiga iznimno sadržajna, sveobuhvatna i zanimljiv Bukovčev životopis, koji čitatelju daje mnogo malih točaka za daljnje čitanje.

Prof. dr. Antun Karaman kazao je pak kako je imao zadovoljstvo i predstavljati knjigu i susresti se s ovakvim materijalom, usporedivši ga s nedavno predstavljenom ‘Autobiografijom’ Mata Celestina Medovića.

– Imamo knjigu koja pedantno govori o životu Vlaha Bukovca. Kad povjesničari umjetnosti pišu knjige o životima umjetnika, često neke stvari smatraju banalima, a one se na kraju mogu ispostaviti vrlo važnima, olako ih prešućujemo i zanemarujemo (…). ‘Banalne’ stvari su ponekad odlučujuće, i zato mi se knjiga svidjela – jer vrlo pedantno prati Bukovca od najranijih dana, ne prešućujući ni njegove uspjehe ni njegove neuspjehe – kazao je Karaman, dodavši kako će čitatelji vidjeti kroz knjigu kako je Bukovac svjestan svog školovanja i uspjeha.

Promotori su kroz opsežno predavanje iznijeli bogatu biografiju i zapanjujuće detalje života velikog hrvatskog autora, ostavljajući sasvim dovoljno skriven Bukovčev život ‘za čitanje’. Također su ‘presjekli’ kako sam život, običaje, tako i politiku te društvena zbivanja doba i mjesta u kojima je Bukovac boravio, te sve Bukovčeve žene, s posebnim osvrtom na ‘Veliku Izu’, djelo koje ga je obilježilo, te Bukovčevu ženu, njegovu voljenu Jelicu Pitarević, s kojom je i imao djecu. Bukovčev ‘tajni’ život opisao je sam autor na kraju izlaganja u Saloči od zrcala, uz zanimljivu multimedijalnu kulisu s popratnim Bukovčevim fascinantnim djelima.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist