Kultura

Predstavlja se knjiga ‘Zidno slikarstvo Grada Dubrovnika’

Predstavlja se knjiga 'Zidno slikarstvo Grada Dubrovnika'

U izdanju Hrvatskoga restauratorskoga zavoda nedavno je objavljena knjiga „Zidno slikarstvo Grada Dubrovnika“ čija je urednica dubrovačka restauratorica Veronika Šulić, dok je fotografije izradila Katarina Gavrilica, a grafičko oblikovanje Branimir Kolarek.

Knjiga će bit predstavljena večeras u 19 sati u Festivalskoj palači u Dubrovniku, a uz autoricu će o knjizi govorit v.d.ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše i povjesničar umjetnost Ivan Viđen, a večer će moderirat dr. sc. Jelena Obradović Mojaš.

Iako je riječ o opsegom nevelikom djelu, u knjizi se po prvi put na jednome mjestu daje pregled fresko slikarstva na području Dubrovnika od razdoblja Srednjega vijeka do kraja 19. stoljeća. U jednostavnom i lako preglednom formatu kataloških jedinica dani su podaci i opisane su freske s 44 različita dubrovačka lokaliteta na kojima su one uočene (kuće, palače, ljetnikovci, crkve, samostani).

Rezultat istraživanja pokazuju stlsku, kronološku i kvalitatvnu raznovrsnost uočenih zidnih slika kao i to da se one nalaze na relatvno velikom broju građevinskih spomenika u Dubrovniku.

Knjiga osim informiranja stručne i šire javnost ima namjeru senzibiliziranja njihovih vlasnika za zašttu ovih često najugroženijijh umjetničkih djela. Knjiga je nastala kao plod višegodišnjega rada na istraživanju i obnovi spomenika dubrovačkoga područja koje provodi Hrvatski restauratorski zavod te projekta katalogiziranja zidnih slika koje je taj Zavod od 2011. godine proveo uz potporu Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist