Natrag
27.5.2018 23:13

facebook

twitter

google

rss

dulist

Predstavlja se knjiga ‘Zidno slikarstvo Grada Dubrovnika’

17.11.2016 @ 8:54 Dulist Kultura
2;2

Podijelite:

U izdanju Hrvatskoga restauratorskoga zavoda nedavno je objavljena knjiga „Zidno slikarstvo Grada Dubrovnika“ čija je urednica dubrovačka restauratorica Veronika Šulić, dok je fotografije izradila Katarina Gavrilica, a grafičko oblikovanje Branimir Kolarek.

Knjiga će bit predstavljena večeras u 19 sati u Festivalskoj palači u Dubrovniku, a uz autoricu će o knjizi govorit v.d.ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše i povjesničar umjetnost Ivan Viđen, a večer će moderirat dr. sc. Jelena Obradović Mojaš.

Iako je riječ o opsegom nevelikom djelu, u knjizi se po prvi put na jednome mjestu daje pregled fresko slikarstva na području Dubrovnika od razdoblja Srednjega vijeka do kraja 19. stoljeća. U jednostavnom i lako preglednom formatu kataloških jedinica dani su podaci i opisane su freske s 44 različita dubrovačka lokaliteta na kojima su one uočene (kuće, palače, ljetnikovci, crkve, samostani).

Rezultat istraživanja pokazuju stlsku, kronološku i kvalitatvnu raznovrsnost uočenih zidnih slika kao i to da se one nalaze na relatvno velikom broju građevinskih spomenika u Dubrovniku.

Knjiga osim informiranja stručne i šire javnost ima namjeru senzibiliziranja njihovih vlasnika za zašttu ovih često najugroženijijh umjetničkih djela. Knjiga je nastala kao plod višegodišnjega rada na istraživanju i obnovi spomenika dubrovačkoga područja koje provodi Hrvatski restauratorski zavod te projekta katalogiziranja zidnih slika koje je taj Zavod od 2011. godine proveo uz potporu Grada Dubrovnika.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana