Kultura

Predstava „Mačak u vreći“ Georgesa Feydeaua

Predstava „Mačak u vreći“ Georgesa Feydeaua

Predstava „Mačak u vreći“  francuskog dramatičara Georgesa Feydeaua novi je premijerni naslov Kazališta Mairna Držića,

koji je predstavljen na konferenciji za novinare ovog ponedjeljka.

Redatelj predstave je Ivan Leo Lemo, scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Mirjana Zagorec, a skladateljica Paola Dražić Zekić. U predstavi igraju Branimir Vidić (Pacarel), Glorija Šoletić (Marthe), Zdeslav Čotić (Landernau), Helena Kovačić (Amandine), Mirej Stanić (Julie), Marin Tudor (Tiburce), Boris Matić (Dufausset) i Edi Jertec (Lanoix de Vau).

-Georges Feydeau veliki je francuski komediograf s kraja 19. stoljeća, a ovo je njegovo 2 ili pak 3 postavljanje u dubrovačkom kazalištu. Radi se o kritici tajkunizma i cinizma, o industrijalcu koji ima tvornicu šećera za dijabetičare. To je znak da što je više bolesnih to on ima više para. Uz moć i novac kojih ima i previše, on želi i oprestiž . Tako nas ova predstava uvodi u umjetnost zabuna i nesporazuma, a glavni šug tih nesporazuma je požuda među licima i seksualne intrige u svim smjerovima.- istaknuo je Ivan Leo Lemo. Predstava je posebna, kako je istaknuo, po tome što je smještena u jedan drugi dio kazališta, ne na samoj pozornici.

– Publika koja već peti put u ovoj godini dolazi na premijeru,  gledat će predstavu  iz nekog novog kuta što bi im moglo biti zanimljivo. Nama svakako jest- istaknuo je Lemo.
-Drago mi je da je Lemo došao, i da se družimo, kako poslovno tako i privatno. Ova mi se predstava sviđa zbog dvije stvari. Prvo jer je prostor drugačiji i jer je riječ o komediji zabune i situacije, u kojoj nemamo kulise. Druga stvar zbog koje mi se sviđa jest što u njoj sudjeluje Flika (op.a. Branimir Vidić) koji mi je falio u ovoj sezoni.- istaknuo je Zdestav Čotić. Branimir Vidić istaknuo je da mu je, što je stariji, važnija atmosfera na poslu:
– Ivan leo Lemo je majstor animacije, i u radu s njime veselju nikad kraja-naglasio je Vidić.
Mirej Stanić dodala je kako je glumce i cijeli tim oduševila scenografija Vesne Režić, dodavši kako se nada da će glumcu uspjeti publici prenijeti poruku ove predstave.

-Unatoč situaciji u našoj zemlji, mi iz Dubrovnika poručujemo da radimo dobro i kvalitetno. Kad bi naša Vlada davala upola kao ovaj naš dubrovački teatar, bili bismo Monte Carlo-poručio je s konferencije za novinare Edi Jertec.
Glumcu Borisu Matiću ovo je druga predstava u Dubrovniku te je zadovoljan suradnjom sa redateljem Ivanom Leom Lemom na ovoj predstavi:

-Bojim se da ću u Dubrovniku pustiti korjene, što i nije tako teško s obzirom na ekipu. Iako je Lemo malo neuobičajen kao redatelj, u ovoj  fazi rada na predstavi se ne osjeća nervoza, što je dobro. Predstava mi se sviđa žanrovski, a zapravo odgovara društvenoj situaciji. Također mi je drago što u njoj sudjelju „stariji vukovi“ poput Branimira Vidića, od kojih se može dosta toga naučiti- zaključio je Matić

Premijera predstave „Mačak u vreći“ najavljena je za 11. travnja u 20 sati. 

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist