Politika

PREDSJEDNIK SDP-A U GRADU Bernardić o kreditnom rejtingu, maratonskoj sjednici Sabora i većim plaćama

PREDSJEDNIK SDP-A U GRADU Bernardić o kreditnom rejtingu, maratonskoj sjednici Sabora i većim plaćama

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ove subote boravi u Dubrovniku gdje će sudjelovati i na Konvenciji SDP-a ususret predstojećim izborima za Europski parlament. U subotu ujutro medijima je prokomentirao maratonsku sjednicu Hrvatskog sabora prilikom koje su zastupnici ukupno 36 sati raspravljali o Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

-Jučer je na djelu bilo silovanje demokracije gdje je HDZ u okrilju noći želio donijeti i donio je zakon koji će omogućiti legaliziranje njihovih crnih fondova. Oni su na ovaj način digli troškove koji se mogu potrošiti u kampanji upravo kako bi oprali svoj novac iz crnih fondova, kako bi ga legalizirali i službeno upotrijebili u predizbornoj kampanji. To je jednostavno nedopustivo. I ptice na grani znaju da se HDZ financira iz crnih fondova. Imali smo nedavno slučaj na naslovnici jednog uglednog tjednika da je Zdravko Mamić donirao HDZ – u milijun eura. Hrvatska tako više ne može izgledati – rekao je Bernardić.

Na novinarski upit o tome hoće li se zvati Inspektorat rada s obzirom na duljinu sjednice koju su mnogi prozvali ‘talačkom krizom’ u Saboru Bernardić je odgovorio kako saborski zastupnici moraju biti na raspravi dok traje sjednica, ali da je sasvim druga situacija što se tiče djelatnika.

-Jučer smo svjedočili eklatantnom kršenju demokracije, parlamentarne procedure u Hrvatskom saboru koja se nikada nije događala da se u kontinuitetu dvije noći zaredom raspravlja o prijedlozima amandmana i kršenju Zakona o radu, tj. povrede radne dužnosti od strane predsjednika Sabora i rukovodstva Sabora – istaknuo je šef SDP-a.

O podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske o kojem se u sitnim noćnim satima javnosti obratio premijer Andrej Plenković, Bernardić je rekao kako se ‘HDZ veseli podizanju kreditnog rejtinga jer će moći dizati nove kredite, stvarati zemlji nova zaduženja.’

-A sve to kako bi mogli plaćati razne ortake, puniti crne fondove i plaćati skupe izborne kampanje. Očito je da je predsjednik Vlade u svojem sinoćnjem obraćanju se potpuno raskrinkao jer je rekao da je umjesto sanacije Uljanika on izabrao kreditni rejting. Dakle, umjesto spašavanja radnika i njihovih obitelji, izabrao je rejting – naglasio je Bernardić te dodao kako će na današnjoj konvenciji SDP-a biti riječ o borbi za ravnopravnu poziciju Hrvatske u Europskoj uniji.

-Želimo da naši građani budu ravnopravni, a ne kao građani drugog reda. Hrvatska u ugostiteljstvu i turizmu ima najveće poreze u Europi, čak pet puta veće nego zemlje nape mediteranske konkurencije. Cilj je smanjiti PDV u ugostiteljstvu na 13 posto i na usluge smještaja na 10 posto. Također, plaće moraju rasti. Minimalna plaća ne smije biti ispod četiri tisuće kuna netto. Bez većih plaća nema ostanka ljudi u Hrvatskoj – zaključio je Davor Bernardić.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist