Natrag
26.4.2019 14:12

facebook

twitter

google

rss

dulist

Pređov trag ljubavi

7.2.2012 @ 21:54 Baldo Marunčić Kultura
6;6

Podijelite:

Uz godišnjicu smrti Predraga Vušovića, Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku pred velikim brojem Pređovih prijatelja i poštivatelja predstavio je njegovu knjigu poezije „Slušaj srce“.

– Ova knjiga odškrinula je vrata njegove intime i emocije, zaigranosti i potraga, iskričavih stihova i promišljanja. Pređo kakvog smo znali i kakvog nismo znali sada je ponovno pred vama – kazala je uvodno predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Ivana Burđelez, zahvalivši svima zaslužnima za pomoć pri tiskanju knjige.

– Vuševićevim intimnim prostorom vladaju tri ključna imperativa. Diši, slušaj srce i otvori srce. S važnom dodatnom pripomenom: ne daj da ti drugi srce kreće. Zato je sav njegov svijet obojen crvenom bojom srca – istaknuo je akademik Luko Paljetak, dodavši kako je knjigu napisao „čovjek buntovan, prkosan i nesalomljiv“.

– Predrag Vušović Pređo bio je uspješan u svemu što je radio na obje strane vage, ponajviše na onoj glumačkoj, gdje je uteg bio najveći i najteži, a njemu najlakši. Samo u jednome nije uspio. Nije uspio ostariti. Zato i pripada onima koji, ne znajući da su već stari, stare i dalje u mladosti vječnoj – kazao je Paljetak, napominjući kako čitajući knjigu treba „slušati srce, sa sviješću da uvijek nešto fali, fali i gotovo, a Pređo večeras ponajviše“.

Jasna Vušović, Pređova sestra, kazala je kako su Vušovićeve pjesme prikupljene s različitih izvora, od kompjutera i osobnih pisama do bilješki uz dramske tekstove, papirića za kladionicu i raznih računa.

– Pređove su pjesme intimne, a on je bio izuzetno stidljiv. Razmišljala sam treba li pjesme objaviti, ali njegov stih iz pjesme „Poeta“ dao mi je zeleno svijetlo za objavu – objasnila je svoju dilemu Jasna Vušović,  dodavši kako je iznenađena brzinom realizacije knjige.

– Sve je to zbog Pređa, nastavak njegove lijepe energije, ljubavi koju je svima nama ostavio. Ono najljepše što nam je Pređo ostavio je njegov trag ljubavi, a mi sad možemo zaviriti u njegovo srce – zaključila je Jasna Vušović.

Promociju su svojim izvedbama obogatili Sebastijan Vukosavić, koji je čitao Vušovićeve pjesme, te klapa „Ragusa“ koja je premijerno izvela pjesmu „Mali porat“ na tekst Predraga Vušovića i glazbu Đela Jusića.

Knjiga će sutra biti predstavljena i u Vušovićevom rodnom Kotoru.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana