Aktualno

Prednjačimo po zaposlenosti u javnom sektoru

U članku Komparativna analiza zaposlenosti i naknada za zaposlene u javnom sektoru u Hrvatskoj i u Europskoj unijiautori Predrag Bejaković, Vjekoslav Bratić i Goran Vukšić

usporedili su u razdoblju od 2005. do 2008. godine veličinu javnoga sektora u Hrvatskoj u odnosu na zemlje Europske unije, donosi hrt.hr.   

Autori navode kako je u Hrvatskoj udio zaposlenih u javnim poduzećima bio značajno viši od EU prosjeka. Tako je u Hrvatskoj taj udio tijekom analiziranog četverogodišnjeg razdoblja u prosjeku iznosio 13,8 posto (u istovjetnom udjelu prednjače tek Grčka i Poljska), dok je prosječan udio za zemlje EU-a iznosio između 6,20 i 7,13 posto. Autori upozoravaju kako se u Hrvatskoj udio zaposlenih u tom sektoru veći od prosjeka i od zemalja Srednje i Istočne Europe, čiji je udio zaposlenih u javnim poduzećima ionako viši nego u ostalim zemljama EU.
 
Autori smatraju i da rashodi za naknade zaposlenima opće države u Hrvatskoj ne predstavljaju veći teret za porezne obveznike u odnosu na odgovarajući prosječni teret u drugim europskim zemljama, mjereno udjelom u BDP-u. Prosječan udio rashoda proračuna opće države za naknade zaposlenima u zemljama EU-a varirao je između 10,73 i 11,15 posto BDP-a dok je u Hrvatskoj prosječna vrijednost tog udjela rashoda proračuna tijekom istog razdoblja iznosila 9,92 posto BDP-a i za svaku je promatranu godinu bila niža od prosjeka zemalja EU-a. No, u suporedbi sa zemljama Srednje i Istočne Europe, udio rashoda za naknade zaposlenima u BDP-u u Hrvatskoj nešto je viši od prosjeka za tu skupinu zemalja, osim u 2008. godini, kada dolazi do značajnoga povećanja prosječnog udjela za te zemlje.
 
Ističu kako problemu zaposlenosti u javnom sektoru treba pristupiti staloženo i objektivno te djelovati izvan dnevnopolitičkoga konteksta, a u cilju unaprjeđenja čitavoga sustava na srednji i dugi rok, s posebnim naglaskom na učinkovitost, organizaciju, upravljanje, ili pak sustav nagrađivanja itd. 

Pročitajte još

Opća bolnica Dubrovnik stručnjacima poklonila edukaciju iz likovne terapije

Dulist

IVAN ĐIKIĆ Ne smije se toliko paničariti, koronavirus sličan je virusu gripe

Dulist

Devet novih sumnji na koronavirus, Hrvatska je spremna i na zatvaranje granice

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija