Natrag
26.3.2019 23:37

facebook

twitter

google

rss

dulist

PREDAVANJE U KNJIŽNICAMA ‘Riječ Božja glagoljskim pismom ili o Slovu Konstantinovu’ Milice Lukić

4.3.2019 @ 9:54 Dulist Kultura

Podijelite:

Popularnim predavanjem prof. dr. sc. Milice Lukić ‘Riječ Božja glagoljskim pismom ili o Slovu Konstantinovu’, koje će se održati u ponedjeljak, 4. ožujka 2019. u 18 sati, Dubrovačke knjižnice nastavljaju program obilježavanja Mjeseca hrvatskoga jezika u Narodnoj knjižnici Grad.

U svom predavanju Milica Lukić govorit će o kršćanskoj, ali i pretkršćanskoj simbolici utkanoj u svako slovo glagoljične azbuke s obzirom na trojnu njegovu narav: leksičko ime, brojevnu vrijednost i njegov oblik, a na primjeru nekoliko odabranih, karakterističnih slova, pokazat će kako je, uz poznavanje njihove ‘stare vjere’ koja ‘spava’ u podtekstu glagoljičnih pismena, riječ o pismu stvorenom za kristjanizacijske svrhe – utvrđivanje i širenje kršćanstva među Slavenima.

Milica Lukić redovita je profesorica na Filozofskome fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, a od 2018. godine prodekanica je za razvoj i poslovanje. Na matičnome fakultetu predaje niz obveznih i izbornih kolegija na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini: Staroslavenski jezik , Slavenska pisma, Ćirilometodska baština u hrvatskoj kulturi 19. stoljeća, Filozofsko-simbolički ustroj glagoljskog pisma, Slavenska mitologija, Novija povijest glagolizma, Jezična prošlost u sadašnjosti, Srednjovjekovni simboli i njihova značenja i dr. Autorica je nekoliko znanstvenih knjiga, a objavila je i više od stotinu znanstvenih i stručnih radova. Posebno je posvećena popularizaciji znanosti i povezivanju filologije s ostalim znanstvenim disciplinama te kreativnim i umjetničkim praksama. Godine 2017. za svoj je inovativni nastavni rad i popularizacijsku praksu nagrađena Godišnjom nagradom Filozofskoga fakulteta u Osijeku, a u rujnu 2018. godine, zajedno s dr. sc. Verom Blažević Krezić nagrađena je Državnom nagradom za znanost Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u kategoriji popularizacije i promidžbe znanosti, a za nastavne i izvannastavne popularizacijske projekte – „Glagoljaška večer(a) IV – Gastronomia Cyrillomethodianska“ i „Glagopedija – virtualna glagoljska enciklopedija“

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana