Kultura

PREDAVANJE SLAVICE STOJAN ‘Gotovo sve Držićeve predstave bile su pirne drame’

PREDAVANJE SLAVICE STOJAN 'Gotovo sve Držićeve predstave bile su pirne drame'

Prof. dr. sc. Slavica Stojan predavanje o tradiciji dubrovačke pirne drame održala je u petak u Glazbenoj dvorani Kneževa dvora.

– Pirne drame nisu nikakav poseban žanr. Ne razlikuju se od obične literarne drame i sadržajno nisu posebne. Posebne su utoliko što su se prikazivale za svadbene svečanosti koje su u Dubrovniku bile jako raskošne, ceremonijalne i trijumfalne. O njima ima malo zapisa, a ni dubrovački statut o njima ne govori već o mirazu. Jedan značajni putopisac, učitelj Filip de Diversis pridao je veliku važnost tim pirnim svečanostima, što govori o njihovoj posebnosti. Radi se o čovjeku koji je došao iz razvijenih humanističkih gradova, a ovdje je ostao zaprepašten – rekla je Stojan.

Na predavanju Stojan je naglasila važnost književnosti kao povijesnog izbora jer pirne komedije govore puno o običajima svadbenih slavlja u tadašnjem Dubrovniku.

– Pirna drama se sastoji od niza elemenata, a nisu sve potpuno dubrovački. Radi se o konglomeratu pomno biranih utjecaja, iz grčke mitološke i pjesničke tradicije, rimske poetske tradicije, slavenskih božanstava, kršćanske tradicije, kao i tradiciji talijanske renesansne drame. Gotovo sve Držićeve predstave su bile pirne drame i točno znamo kome su bile prikazane. Melodrame i drame osrednjeg značaja u 17. stoljeću, kao i Gundulićev samoprozvani ‘porod od tmine’ bile su pirne drame – istaknula je Stojan.

Podsjetimo, predavanje o pirnoj drami drugo je u nizu edukativnog projekta Dubrovačkih muzeja i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Projekt je počeo prošle godine s ciljem dodatnog obrazovanja zajednice i poticanja odgovornosti prema povijesnom i kulturnom nasljeđu koje je baštinila Dubrovačka Republika.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist