Kultura

Predavanje Relje Seferovića o Franu Gundulić i njegovu diplomatskom umijeću

Predavanje Relje Seferovića o Franu Gundulić i njegovu diplomatskom umijeću

Dubrovačke knjižnice organiziraju predavanje dr.sc. Relje Seferovića pod naslovom ‘Frano Gundulić i njegovo izvješće papi Grguru XIII: primjer diplomatskog umijeća’ koje će se održati u ponedjeljak, 2. prosinca 2019., s početkom u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Dubrovačka Republika stoljećima se oslanjala na Svetu Stolicu kao najjačeg zaštitnika svojih vanjskopolitičkih interesa. Intenzivni bilateralni odnosi ponekad su vodili do osobnog zbližavanja između pojedinih rimskih papa i dubrovačkih poklisara. Seferović će u predavanju govoriti o dokumentu koji je izvješće dubrovačkog diplomata Frana Gundulića papi Grguru XIII. o stanju u Osmanskom Carstvu i na Sredozemlju iz prosinca 1574. To je slojevit zapis koji uz zadivljujuće detalje iz osobnog života osmanskih velikodostojnika tumači papi njihove karaktere i vojnu strategiju, te na temelju uvida u njihove slabosti nudi konkretan plan akcije.

Relja Seferović (4.8.1975., Dubrovnik), znanstveni savjetnik u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Rođen 1975. u Dubrovniku, gdje završava osnovnu školu i opću gimnaziju. Završio studij povijesti i latinskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1998. U rujnu 1999. osvojio združenu stipendiju Open Society Institute, Cambridge Overseas Trust i Foreign and Commonwealth Office za jednogodišnji poslijediplomski studij na Faculty of History, University of Cambridge, UK, te 2000. stekao naslov Master of Philosophy, magistriravši radom o srednjovjekovnim prevoditeljima. Također završio poslijediplomski studij iz predmeta Hrvatska povijest srednjeg vijeka na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i 2003. obranio magistarski rad o djelatnosti Hermana Dalmatina i Ivana Stojkovića. Od siječnja do rujna 1999. zaposlen kao arhivist pripravnik u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu na sređivanju zbirke grbovnica uz izradu elektronske baze podataka. Od studenog 2002. do listopada 2004. zaposlen u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu kao istraživač arhivskih dokumenata u Državnom arhivu u Dubrovniku i knjižnicama Franjevačkog i Dominikanskog samostana. Od studenog 2004. stalno zaposlen u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku kao suradnik na projektu “Povijest Dubrovnika i Dubrovačke Republike”.Temeljne istraživačke interese vezuje uz proučavanje odnosa između države i Crkve, uz intelektualnu povijest u srednjem i ranom Novom vijeku i uz izdavanje latinskih tekstova.

Knjige:

Seraphinus Maria Cerva, Monumenta Congregationis Sancti Dominici de Ragusio Ordinis Fratrum Praedicatorum. Seculum primum ab anno MCCXXV ad annum MCCCXXIV. Editio princeps. Izdanje priredio i uvodnu raspravu napisao Relja Seferović. Zagreb-Dubrovnik: Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, 2017.

Seraphinus Maria Cerva, Prolegomena in Sacram metropolim Ragusinam. Editio princeps. Priredio Relja Seferović. Zagreb – Dubrovnik: Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, 2008.

Serafin Marija Cerva, Prolegomena za Svetu dubrovačku metropoliju. Priredio, preveo i uvodnu raspravu napisao Relja Seferović. Zagreb – Dubrovnik: Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, 2012.

Autor je i brojnih radova u časopisima, zbornicima i knjigama.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist