Kultura

Predavanje o pojmu slobode iz filozofske perspektive

Predavanje o pojmu slobode iz filozofske perspektive

U organizaciji Libertas međunarodnog sveučilišta i Dubrovačkih knjižnica u srijedu, 10. listopada, održano je predavanje pod naslovom „Temelji slobode“.

Više u formi tribine nego predavanja o pojmu slobode iz filozofske perspektive govorio je doc. dr. sc. Stipe Buzar, politološki aspekt izložio je dr. sc. Maroje Višić dok je teološko-antropološke dimenziju predstvaio don Jerko Ban.

Buzar je pojam slobode izložio kroz prizmu slobode djelovanja za koju kaže da „o njoj uvijek slušamo kao o nekoj dobroj stvari,uvijek je shvaćena kao pozitivna vrijednost, kao neko pravo koje ne smije biti oduzeto, a samo ga najperverzniji oduzimaju. Govori se pored toga da sloboda ima neku ispravnu mjeru, pa je tako granica moje slobode tamo gdje počinje sloboda nekoga drugog. U tom smislu nitko nema apsolutnu slobodu djelovanja već je ona ograničena slobodom drugog i u tom smislu su naše slobode relativne.“ „I smrt slobodi i život slobodi“ zaključio je Buzar.

Iz pristupa političke filozofije pojam slobode objasnio je Višić kako bi ga pročistio od instrumentalno politološkog i danas nadasve dominantnog razumijevanja tog pojma. Ban je započeo izlaganje jednom vježbom meditacija ističući kako vjeruje da će neki doživjeti kontemplaciju. „Sloboda je istovremeno privlačna i zastrašujuća, razvidna i nedokučiva, nužna i potrošna (…) ako pomislimo da je sloboda činiti samo što nam padne na pamet onda je gubimo jer postajemo robovi vlastitih strasti, dakle kad smo disciplinirani i kad je koristimo ispravno i prikladno onda je to tjelovježba, čini nas dugoročno sposobnijima i zdravijima“ kazao je Ban.

Pojmom slobode mnogi se bave i tematiziraju je na svoj način, a zauzima i središnje mjesto u mnogim raspravama u političkim znanostima, filozofiji, teologiji, sociologiji te drugim društvenim i humanističkim disciplinama. Naglašavajući kako se nada da je ovo početak jednog serijala ovakvih događanja Buzar je objasnio kako je za prvi susret odabran upravo pojam slobode jer omogućuje interdisciplinarnost.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist