Zanimljivosti

Predavanje Marice Šapro-Ficović u Oklahoma City

Predavanje Marice Šapro-Ficović u Oklahoma City

Dr.sc. Marica Šapro-Ficovic iz Dubrovačkih knjižnica je  sudjelovala  na 47.  godšnjoj konferenciji američkog Društva za usmenu povijest (Oral History Association OHA), u Oklahoma City, u SAD-u, koje je održano od 9. do 13. listopada., na kojoj je održala  predavanje na engleskom jeziku pod naslovom Oral history shows vibrant life in libraries under war conditions in Croatia 1991.-1995. 

U predavanju se osvrnula na Domovinski rat i važnu ulogu knjižnica u gradovima pod opsadom u ratu. Izneseni su rezultati istraživanja usmene povijesti koju je provela u  deset hrvatskih gradova, od Dubrovnika, Šibenika, Zadra na jugu, Gospića, Karlovca, Siska, Slavonskog Broda u središnjoj Hrvatskoj do Osijeka, Vinkovaca i Vukovara na sjeveroistoku zemlje. Istraživanje je ukljuilo 67 sudionika, knjižničara i korisnika knjižnica iz tih gradova, koji su u intervjuima iznijeli svoja sjećanja o radu i korištenju  knji+žznica te ramišljanja o značenju knjižnice za zajednicu u tom vremenu. Predavanje je uključilo niz odabranih primjera iz zapisa usmene povijesti, koji su izazvali veliku pažnju publike i potaknuli raspravu.

Na ovogodišnjoj konferenciji u Oklahoma Cityju  sudjelovalo je preko 400 sudionika iz SAD i drugih zemalja. Na konferenciji su predstavljeni mnogi projekti i istraživanja usmene povijesti, a posebna pažnja je posvećena mogućnostima očuvanja i zaštite zapisa. 

OHA je najveća i najstarija organizacija za usmenu povijest na svijetu, koja izdaje knjige i časopise te daje potporu projektima. Dr. Šapro-Ficovic je uz još nekoliko sudionika, dobitnica ovogodišnje stipendije OHA koja se dodjeljuje prijavom na međunarodni natjecaj te služi kao potpora za dolazak i predstavljanje istraživanja usmene povijesti na godišnjoj konferenciji. Za izlaganje projekta usmene povijesti o knjižnicama u Domovinskom ratu na godišnjoj konferenciji OHA u SAD, dr. Šapro-Ficovic je također dobila potporu  i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist