Aktualno

PREDAVANJE ĐORĐA OBRADOVIĆA Poštovanje ljudskog dostojanstva u medijima

PREDAVANJE ĐORĐA OBRADOVIĆA Poštovanje ljudskog dostojanstva u medijima

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik i Agencija za elektroničke medije, u suradnji s UNICEF-om, sa zadovoljstvom najavljuju 2. Dane medijske pismenosti, koji će se održati u utorak, 9. travnja 2019. u Čitaonici Narodne knjižnice Grad s početkom u 10.30 sati.

Tema koju se ove godine želi naglasiti je ‘Poštovanje ljudskog dostojanstva u medijima’ o kojoj će govoriti doc. dr. sc. Đorđe Obradović, s Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, skupa sa studentima Diplomskog studija Medija, Magdalenom Zrilić i Lukom Čavarom.

Ljudsko dostojanstvo je, prema uobičajenoj definiciji što je donosi i Rječnik hrvatskog jezika, ‘ukupnost vrlina koje pobuđuju poštovanje (osjećaj časti, ukus, odmjerenost, poštenje)’. Ono je temeljno ljudsko pravo sadržano u prvom članku Deklaracije o pravima čovjeka, proglašenom u Ujedinjenim narodima 1948., koji glasi: ‘Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima’.

Mediji bi trebali poštovati dostojanstvo ljudi, ali to nije uvijek slučaj. Pojavom interaktivnih medija u kojima i primatelji poruka mogu biti pošiljatelji, došlo je i do usložnjavanja odnosa prema ljudskom dostojanstvu. Njega u interaktivnim medijima mogu vrijeđati ne samo novinari kao nekad, nego i drugi korisnici, ali i sami komunikatori koji zbog neznanja ili želje za promocijom vrijeđaju sami sebe.

Posljedice nepoštovanja ljudskog dostojanstva u medijskom prostoru izravno utječu na srozavanje razine medijske kulture, što se prenosi i u kulturu nekog društva i svakodnevno ponašanje i komuniciranje ljudi i u interpersonalnoj, a ne samo medijski posredovanoj komunikaciji.

Cilj održavanja Dana medijske pismenosti je osvještavanje javnosti o važnosti medijske pismenosti, osnaživanje građana, posebice djece i mladih vještinama medijske pismenosti, stvaranje platforme za suradnju i razvoj održivih projekata medijske pismenosti, te podrška odgojiteljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijala za medijsko obrazovanje.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist