Aktualno

PREDALI PETICIJU ‘Ni najstariji Dančari ne pamte da je more bilo ovako prljavo’

PREDALI PETICIJU 'Ni najstariji Dančari ne pamte da je more bilo ovako prljavo'

Više od 300 kupača s Danača potpisalo je i predalo peticiju Gradu Dubrovniku i gradonačelniku Matu Frankoviću protiv izljeva kanalizacije na poznatom dubrovačkom kupalištu.

Problem je ovo, kako ističu, koji svake godine postaje sve veći.

-Unazad nekoliko prethodnih godina konstanto opada kvaliteta mora na Dančama te niti najstariji Dančari ne pamte da je more bilo u ovoj mjeri prljavo i to svake godine sve u duljim periodima – napisali su. Dodaju i kako je ‘svima koji se kupanju na Dančama jasno kako se ne radi o cvjetanju mora’.

– Zavod za javno zdravstvo izlazi s paušalnim priopćenjima gdje se nama pored zdravih očiju govori da je more izvrsne kakvoće i dobro za kupanje – također su istaknuli u peticiji.

Zbog svega zahtijevaju da se osigura da se uzorkovanje ne vrši samo u jutarnjim satima, već i u poslijepodnevnim satima kada je situacija najgora, a da bi se kupačima moglo točno i pravovremeno ukazati na potencijalnu opasnost od kupanja. Nadalje, zahtijevaju ‘nalaganje nadležnim službama da ustanove točne uzroke sadašnjeg stanja (ispuštanje kanalizacije iz obližnjih hotela o čemu postoje brojne indicije, kruzeri, nešto treće ili sve navedeno)’. Naposljetku, žele da se što prije uklone uzroci zagađenja te osigura da se isti ne ponavljaju.

Gradonačelnik Mato Franković je na sjednici Gradskog vijeća ovog četvrtka istaknuo kako je primljeno više poziva i fotografija po pitanju Danača.

-Uzorkovali su više puta i svaki put je bilo sve u redu. S Petkom nemamo problema. Naš uređaj za fekalne vode je u jako lošem stanju i krećemo u užurbani postupak natječajne dokumentacije za novi uređaj. Ovaj je na izdisaju. Cilj je da što prije započne gradnja, najmanje u roku od godinu i pol dana – rekao je.

Danče

 

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist