Peškafondo

Pravomoćna presuda (II)

Pravomoćna presuda (II)

Težak teret sručio se zadnji tjedana na gradonačelnika Vlahušića. Pritislo ga sa svih strana. Vidi se to i na njemu. Nije baš prpošan i nasmijan. Em mu se ‘sudi’ u Saboru, em mu je Državna revizija napisala poprilično zabrinjavajuć izvještaj o Lazaretima, koji mu može natovariti nadležna tijela za vrat, a čeka ga i ponedjeljak kad bi gradski vijećnici trebali glasovati o njegovom proračunu za 2017. godinu.

I nije ovo slijed tek nasumično nabacanih događaja, sve je to ishod njegova nezakonitog i nepromišljenog vladanja Dubrovnikom. Dugog osam godina.

Kad bi nam pravosuđe bilo brže i učinkovitije gradonačelnik Dubrovnika bi vjerojatno već bio ‘bivši’, eliminiran iz gradonačelničke fotelje. Da je bar nekim suvislim tempom, nakon afere Šipan za koju je i pravomoćno osuđen, na red došla i afera Revelin i da su objavljeni konkretni rezultati istrage u vezi nezavršene obnove Lazareta, Vlahušić bi u najboljem slučaju moralno bio primoran odstupi sa čela Grada. Upravo tromost sudstva omogućila mu je dva mandata, a šteta koja ostane iza njega zasigurno će se brojiti u milijunima.

I osim što je radio štetu i pogodovao, kao gradonačelnik Dubrovnika nije puno toga napravio. No, nije mi sad tema pisati o učinjenom, propuštenom ili o onome pred čime je zatvarao oči. Recimo Grabovici, pa se danas, pet mjeseci prije novih izbora sjetio kako s odlagalištem koje nas sve pomalo ali sustavno truje, treba nešto konačno i žurno napraviti. Zanimljivo. Baš humano od jednog liječnika. Uostalom tako i nalaže Hipokratova prisega.

Nego što će biti u petak? Pa zatim, i u ponedjeljak? U petak bi izglasavanjem dopuna Zakona o lokalnim izborima Vlahušiću mogla biti izrečena nova ‘pravomoćna presuda’. Neće se moći kandidirati na lokalnim izborima 2017., jer je pravomoćno osuđen za zloporabu položaja i ovlasti, a takvima više ne bi smjelo biti mjesta u politici. Dakako da izglasani Zakon neće paralizirati Vlahušića. Pokušat će sa svojim stranačkim kolegama i timom odvjetnika pokušati rušiti izmjene Zakona na Ustavnom sudu, no sve ga to stavlja u nelagodnu ŠBBKBB ili ‘što bi bilo, kad bi bilo’ situaciju.

Bez obzira na ishod saborskog glasovanja u petak i onog u ponedjeljak u Gradskoj vijećnici uvelike se može promijeniti putanja i tijek političkih zbivanja narednih mjeseci. Gradski vijećnici će glasati o proračunu, a neizglasavanje proračuna za 2017. maknut će Vlahušićeve šape od gradske kase, nekontroliranog asfaltiranja, ugradnje novih kockica na pločnike, uvođenja novih ‘poboljšanih’ prometnih pravaca, presijecanja vrpci pred početak radova i kojekakvih nebuloza, poput iznajmljivanja aviona zbog ‘panoramske snimke gradskih prometnica’, naručenih za potrebe izborne promidžbe, koje bi mogle započeti pred kraj svog drugog mandata, a sve s ciljem kako bi se eventualno dočepao još jednog.

I da, nemojte povjerovati da će Grad propasti u par mjeseci ukoliko se izglasa privremeno financiranje i ukoliko dobijemo povjerenika. Pa tako nešto politička je stvarnost i Splita i Zagreba. Tako da neće biti straha za ‘dubrovačke tete’ u vrtićima koje će redovito dobivati plaću, a zaposlenici u gradskoj upravi i uskrsnicu, promet će se normalno odvijati, i sunce će nastaviti izlaziti. Prije ponedjeljka, doći će petak, pa vikend, a nakon toga puno će toga biti jasnije.

Baš se teška gromada sručila na Vlahušića. A manevarskog prostora sve je manje…

Adio vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović