Zanimljivosti

PRAVO NA POBAČAJ SPORNO? Šuica glasovala protiv ravnopravnosti žena

Dubravka Šuica

Europski parlament nedavno je s veoma malom razlikom u glasovima odbacio izvješće o jednakopravnosti muškaraca i žena u kojemu se pozivalo da im se zajamči ista plaća za isti posao.
Protiv izvješća je glasovalo 298 zastupnika, uglavnom konzervativaca, 289 je bilo ‘za’, većinom ljevičari i liberali, a 87 je bilo suzdržano, među kojima veći broj ‘zelenih’, prenosi index.hr
HDZ-ovci, među kojima i zastupnice s juga Hrvatske Dubrovka Šuica i Ruža Tomašić glasovali su protiv ravnopravnosti žena i muškaraca.
Zanimljivo je da je Šuica u svom izlaganju kazala kako žene moraju biti ekonomski neovisne i jednako plaćene, no ipak je glasala protiv. “Prvo, žene moraju biti ekonomski neovisne i jednako plaćene. Drugo, jasno je kako je nejednaka zastupljenost žena na vodećim pozicijama u odnosu na muškarce što također mora biti korigirano i treće, skrećem pozornost na značajni problem nasilja nad ženama. Želim da tema nejednakosti žena i muškaraca postane prošlost”, istaknula je Šuica zahvaljujući se povjerenici Vivien Reding naglasivši koliko je važno govoriti o tematici koja će doprinijeti jednakopravnosti spolova. No, prilikom glasanja bila je protiv kao i njeni konzervativni kolege.
U izvješću se tražilo od zemalja Europske unije da “zajamče poštovanje temeljnog načela iste plaće za isti rad muškarca i žene” i zabrane otpuštanje tijekom rodiljnog dopusta te se zauzima za borbu protiv seksističkih stereotipa.
Tomašić je nakon medijske hajke na twitter profilu objasnila kako je razlog glasovanja protiv ideološko neslaganje s dijelom rezolucije, odnosno, bilo je riječ o pravu na pobačaj, a ne činjenici da žene ne mogu biti ravnopravne s muškarcima. Je li to bio povod za negativno glasovanje i HDZ-ovaca, ostaje tek za čuti.

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist