Aktualno

Prave li taksisti prometni kolaps

Prave li taksisti prometni kolaps

Proteklih nekoliko vikenda svjedoci smo velikih gužvi i zastoja na dubrovačkim prometnicama, a sezona još nije ni počela kako treba.

I dok se veselimo jer nam gosti pomalo dohodu, često smo ljuti jer kad dođu u naš Grad, jednostavno ne možemo živjeti. Naši građani negoduju kako, osim gostiju s kruzera, gužvu na gradskim prometnicima stvaraju i taksisti. Tako, pretprošle subote, nijedan taksi nije bio parkiran na za to predviđenom mjesto podno kule Minčete, a nepropisno se parkiraju na Kapelici, ispred vatrogasaca na Buži te na samim Pilama, pa na taj način i oni pridonose zagušenju gradskih prometnica, posebno oko povijesne jezgre.
 
GRAD NUDI GARAŽU I BELVEDERE
 
Na naš novinarski upit o tome, iz gradske uprave odgovorili su nam kako „Grad Dubrovnik
na svom području izdvaja značajna sredstva za uvođenje novih prometnih rješenja, sukladno zaključcima Prometne studije kako bi naše ulice bile sigurnije i protočnije.

Kako bi sva rješenja funkcionirala, potrebna je i određena razina prometne kulture i dosljedno poštivanje propisa svih sudionika u prometu“, ističu, no po pitanju nadzora prometa na cestama i sankcioniranja kršenja prometnih propisa, u koje spada i nepropisno parkiranje i zaustavljanje je u nadležnosti Prometne policije te Grad Dubrovnik nema mehanizam kojim bi operativno rješavao takvu situaciju.

– Ono sto je učinjeno je povećanje broja taksi stajališta, a taksistima je nuđena mogućnost zaustavljanja na Javnoj garaži na Ilijinoj glavici, što nije zaživjelo. Također je ponuđeno i zaustavljanje na autobusnom okretištu kod hotela Belvedere, odakle bi taksi vozila po dojavi dispečera, kao i s Garaže, mogla kretati prema Pločama, odnosno Pilama. Grad Dubrovnik se nada da će taksi prijevoznici prihvatiti ove prijedloge te uspostaviti sustav koordinacije s dispečerom kako se ne bi morali zaustavljati na za to nepredviđenim mjestima – zaključuju iz gradske uprave.
 
NAS JE PUNO, A PARKINGA MALO
 
Za komentar smo pitali i Ivicu Smoljka,  predsjednika Udruženja auto-taxi prijevoznika Dubrovnik, koji ističe kako takve pritužbe nisu istinite.

– Taksi stajalište podno Minčete u to doba je puno. A što se tiče parkiranja na Kapelici, naši taksisti se uvuku u lijevo, i čekaju red kao i svi ostali vozači koji idu prema povijesnoj jezgri. Nas je puno, a malo parkinga, premda su nam obećali da će se to riješiti- ističe Smoljko.

Na pitanje zbog čega nisu prihvatili ponuđenu mogućnost zaustavljanja na Javnoj garaži na Ilijinoj glavici te na autobusnom okretištu kod hotela Belvedere, Smoljko odgovara:

– Ponudili su nam 5 parkirnih mjesta i to ne na ulazu u Garažu, nego kod mjesta gdje se vrši naplata. No, da bi do njega došli moramo proći kroz Ulicu Volantina, pored Policijske postaje, te vozit oko Medicinske škole. Zamislite kad bi ušlo 100 auta koji bi krenuli prema Pilama, kakva bi tek onda gužva bila – naglašava Smoljko.

– Što se pak tiče zaustavljanja kod Belvederea, ono je daleko. Mogli su nam ponuditi Bosanku! Mi jednostavno moramo brzo doći kada nas pozovu – odgovara Smoljko.

Iako imaju oko 65 stajališta, to im nije dovoljno pa su tražili da im se dozvoli privremeno parkiranje, primjerice na „trokutu“ kod Vatrogasaca, što im nije dozvoljeno.

– Naši gosti odlaze 5 do 12, i odjednom svi dođu na Pile, njih 500-tinjak i sve ih treba prevesti To nam je potrebno samo za vrijeme odlazaka brodova. Ukoliko se naši taksisti tu i parkiraju, stoje svega 3 do 10 minuta – odgovara Smoljko na optužbe.
 
STIŽU TAKSI HOSTESE
 
Dodaje i kako se taksi služba u Dubrovniku, u kojoj djeluje 166 taksista s područja Grada i njih 15 iz drugih općina, razlikuje od te službe u ostalim gradovima, jer se u Dubrovniku taksijem u 90 posto slučajeva voze stranci. Kako bi poboljšali svoju službu, najavljuje Ivica Smoljko, od idućeg tjedna bit će zaposlene studentice koje će stajati u staroj gradskoj luci i u Luci Gruž, i usmjeravati goste prema najbližem taksi stajalištu i davati informacije o cijenama.

– Natječaj je završen, javile su nam se 3 studentice. Vidjet ćemo hoćemo li zaposliti njih dvije ili tri. Uvjet je bio da znaju engleski i još jedan strani jezik – zaključuje Smoljko.
 
 

Pročitajte još

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović