Kultura

“Prasac” na 23. Marulićevim danima

"Prasac" na 23. Marulićevim danima

Predstava Kazališta Marina Držića „Prasac koji gleda u sunce“ borit će se za nagradu „Marul“ na 23. Marulićevim danima, festivalu hrvatske drame i autorskog kazališta, koji počinje večeras u splitskom HNK.

Podsjetimo, „Prasca“ je u konkurenciji 39 predstava u produkciji 29 kazališta iz pet zemalja među deset predstava koje će u šest kategorija konkurirati za ovu prestižnu nagradu na smotru djela hrvatskih autora izvedenih u zemlji i inozemstvu u proteklih godinu dana izabrao ovogodišnji izbornik prof. dr. sc. Darko Lukić.

Osim „Marula“, na smotri će biti dodijeljena i nagrada publike, kao i nagrada žirija glavnog medijskog pokrovitelja „Slobodne Dalmacije“.

Tako će splitska publika u sedam dana festivala, osim predstave KMD-a „Prasac koji gleda u sunce“ koja će biti izvedena u petak, 26. travnja, još vidjeti i predstave „Unterstadt“ osječkog HNK-a, „Pričaj mi o Gorkome“ varaždinskog HNK-a, „Dabogda te majka rodila“ HNK iz Rijeke, „Kako je Dunda spasila domovina“ pulskog INK-a, „Glembajevi“ Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, „Srce veće od ruku“ splitske PlayDrame, „Leda“ u koprodukciji ZeKaeM-a, Kraljevskog pozorišta Zetski dom iz Cetinja i Međunarodnog festivala Kotor Art, potom „Žena bez tijela“ zagrebačkog ZeKaeM-a te „Glorija“ zagrebačkog Teatra ITD.

Ovogodišnji ocjenjivački sud, koji će odlučivati o nagradama, čine dramaturginja i umjetnička direktorica festivala Borštnikovo srečanje iz Maribora Alja Predan, dramaturginja Željka Udovičić, glumica Bruna Bebić, glumac i direktor Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici te direktor Festivala BiH drame Hazim Begagić te dramaturg Ivor Martinić.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist