Kultura

“Prasac koji gleda u sunce” Olje Lozice

"Prasac koji gleda u sunce" Olje Lozice

Kazalište Marina Držića priprema još jednu predstavu. Riječ je o predstavi „Prasac koji gleda u sunce“ čija je redateljica, ujedno i autorica teksta Olja Lozica.

Premijera će se održati, kako je najavljeno u Teatru Bursa, 2. ožujka.

Scenograf predstave je Marin Gozze, kostimograf Mario Leko, a uloge tumače Zdeslav Čotić (Mirko), Gracija Filipović (Nikolina), Helena Kovačič (Lili), Mirej Stanić (Nona), Boris Matić (Tugomir) i Alen Čelić (Zdenko-gušter). Suradnica pri uvježbavanju pjesama je Paola Dražić Zekić, inspicijentica Kaća Katica Carević, te šaptačica Anita Bubalo.

-Naša mlada redateljica u usponu, Olja Lozica u prosincu je došla raditi radionicu sa našim glumcima i prema njima je prilagodila svoje tekstove. Još niste vidjeli naše glumce u takvom izdanju. Bit ćete zadivljeni – istaknula je uvodno ravnateljica KMD Jasna Jukić.  Predstava je posebna po tome što u njoj, uz glumce KMD-a, te gostujuće glumce Borisa Matića i Alena Čelića, sudjeluje i djevojčica Gracija Filipović.

-Bez nje se predstava ne bi mogla napraviti. Ona ravnopravno glumi sa Zdeslavom, koji tumači glavnu ulogu i zbog toga je jednostavno tretiramo kao glumicu – naglasila je Jukić. Predstava se bavi pričom o čovjek u koji odlazi od obitelji, a obrađuje temu osamljenosti, odnosa unutar obitelji, međuljudskih odnosima, te bijega od površne svakodnevnice.

-Često se može čuti kako je ovo dječja predstava, vjerojatno zbog njenog naziva. No ona to nije. Ovo je ozbiljna dramska predstava s elementima tragikomedije – naglasila je redateljica i autorica teksta Olja Lozica koja se u predstavi odlučila pozabaviti osamljenošću u 21. stoljeću, kojeg prati „šizofreni ritam i samorealizacija nametnuta izvana“.

-Nakon toga došla sam u Dubrovnik. Radeći s ljudima, vidjevši kako dišu , razmišljaju, i rade, napisala sam tekst. No, to ne znači da je on Sveto pismo. To je mrtvo slovo na papiru jer su se tokom rada događale razne promjene i pristup se malo prilagođavao – dodala je Lozica naglasivši kako je za ovu predstavu izuzetno važna dječja uloga.

-Gracija Filipović je zaista talent i u predstavu je unijela posebnu vrstu energije. Jedna djevojčica koja mora napraviti ozbiljnu dramsku ulogu postala je ogledalo svima – naglasila je Lozica. Također je dodala kako se predstava temelji na kratkim scenama, brzim promjenama,  uz miješanje raznih žanrova i glumačkog pristupa te je za pripremu jedne ovakve predstave trebalo nešto više vremena. Na konferenciji za novinare govorili su i glumci koji rade na ovoj predstavi te scenograf Marin Gozze.

Pročitajte još

Goran Višnjić se vraća na Igre, stiže i Zrinka Cvitešić

Dulist

‘DRUGA STRANA POVIJESTI’ Dubrovačka glazbena ostavština svečano predstavljena u Salzburgu

Dulist

KOPRODUKCIJA KMD-A U Varaždinu premijerno izvedena ‘Madama Butterfly’

Dulist