Kultura

POŽURITE PO ULAZNICE Besplatna izvedba lutkarske predstave ‘Bijesni Orlando’ na Igrama

POŽURITE PO ULAZNICE Besplatna izvedba lutkarske predstave 'Bijesni Orlando' na Igrama
FIGLI D'ARTE CUTICCHIO / OPERA DEI PUPI LA PAZZIA DI ORLANDO con Mimmo Cuticchio e con Giacomo Cuticchio, Tania Giordano, Elisa Puleo adattamento scenico e regia Mimmo Cuticchio musiche Giacomo Cuticchio Ensemble (Marco Badami violino, Alessio Pianelli e Francesco Biscari violoncello, Mauro Vivona corno, Nicola Mogavero sassofono baritono) luci Marcello d’Agostino produzione Associazione Figli d’Arte Cuticchio

Povodom obilježavanja Orlandove godine, na programu jubilarnih 70. Igara lutkarska je predstava „Bijesni Orlando“ talijanske družine Figli d’Arte Cuticchio koju vodi majstor Mimmo Cuticchio, a u kojoj će i djeca i odrasli moći uživati u nedjelju, 11. kolovoza s početkom u 20:30 na taraci tvrđave Revelin. Ulaz na ovu izvedbu je besplatan uz ranije preuzete karte koje će od sutra, 6. kolovoza biti dostupne na blagajni u Festivalskoj palači, koja radi od 9 do 21 sat.

“Bijesni Orlando ili Astolfovo putovanje na Mjesec” ključna je epizoda u “Bijesnom Orlandu” Ludovica Ariosta, ali i u repertoraru Opere dei Pupi – lutkarskom kazalištu marioneta koje prikazuje srednjovjekovna književna djela – a tradicionalnoj publici ove umjetnosti, upravo je “Bijesni Orlando” jedan od najdražih naslova. Čudnovate avanture francuskih paladina, viteški ep u kojem su suprotstavljeni Mauri i kršćani u sukobu kojem se kraj ne nazire, pojava čudovišta i čarobnjaka svake vrste, čarolije, ljubavne strasti koje zaslijepljuju hrabre vitezove i tako ih odvraćaju od njihovih obaveza, razvijaju u Ariostovom djelu vrtlog koji se razvija u maštarijama i dramskim preokretima.

Družina Figli d’Arte Cuticchio iz Palerma, koju je 1977. osnovao Mimmo Cuticchio ujedinjuje tri osnovna jezika kazališne komunikacije: povratak tradicionalnih lutkarskih tehnika i cunta (tehnike pripovijedanja viteško-epskih priča koja prati određenu metriku, pokrete tijela i mimiku lica koji su potrebni kako bi se likovi opisali, potragu i eksperimentiranje. Uspjeh brojnih predstava doveo je ovu družinu do suradnje s brojnim učiteljima europskog kazališta i do sudjelovanja na festivalima i kazališnim smotrama diljem svijeta. Osim vlastitih produkcija, organiziraju izložbe, seminare i radionice na talijanskim sveučilištima, a od 1997. i škole za lutkare i cuntiste u prestižnim kulturnim institucijama diljem Europe. Družina i Mimmo Cuticchio na Dubrovačkim ljetnim igrama su već nastupali i to 1982. godine na Bunićevoj poljani u sklopu Dana mladog teatra s predstavom „Bitka Orlanda i Rinalda za lijepu Angelicu“.

Povodom 600. obljetnice postavljanja Orlandova stupa na Stradun, 2019. je Grad Dubrovnik proglasio Orlandovom godinom, a u sklopu obilježavanja tog jubileja organiziran je i ovaj program zahvaljujući donaciji Rezervata Lokrum.

Popratni program razvoja publike „Ključevi od Grada“ na 70. Igrama donosi više programa za djecu, a uz već održane radionice „Video igre“ Ivana Marušića Klifa i „Kako nastaje predstava“ Zdravke Ivandije Kirigin, u nastavku nas očekuju i radionica za mlade „Boli me: anatomija srama“ te „Pripovjedaonica za djecu“ Jasne Held.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist