Kultura

POZNATI PISAC DAVID MITCHELL U DUBROVNIKU ‘Putovanja su priče i priče su putovanja’

POZNATI PISAC DAVID MITCHELL U DUBROVNIKU 'Putovanja su priče i priče su putovanja'

Posebno predavanje svjetski poznatog pisca Davida Mitchella održalo se ove nedjelje u prostorijama Art Radionice Lazareti.

– Ovo je moj prvi posjet Dubrovniku i oduševljen sam. Stigao sam u grad jutros i nisam stao cijeli dan dok nisam obišao sve što sam mogao obići. Moja putovanja su ono što stvara moje knjige i moje priče. Uvijek volim doći na neko novo mjesto i iskusiti nešto novo – poručio je Mitchell.

Baš putovanja su srž Davidovog rada. U svom predavanju osvrnuo se na važnost koja ona njemu predstavljaju.

– Ta dnevna događanja, iskustva i osjeti koje na svojim putovanjima zapisujem u bilježnicu, baš ona su inspiracija iz koje nastaju moji likovi i moje priče. Putovanja su priče i priče su putovanja – tvrdi Mitchell. Istaknuo je kako ne smatra žanrovsko pisanje lošim, ali i kako je po njemu najbitnije prepoznati kada je nešto dobro.

– Kada je nešto jako dobro onda to ne treba mijenjati pa bio to zmaj ili kriminalac u priči. Mislim da se ne treba ograničavati na jedno ili drugo. Dobra književnost je prepuna žanrova i nema ništa loše u tome – nastavlja Mitchell.

Kao primjer naveo je i često spominjani Game of Thrones.

-Vidite iako se HBO-ova serija ne smatra ‘visokom umjetnošću’ u njoj se, po meni, najbolje istraživa pojam ‘moći’ i to je ono što treba prepoznati kao nešto briljantno – ispričao je David.

David se za DuList i šaljivo osvrnuo na svoje najpoznatije djelo kao i njegovu filmsku adaptaciju.

– Naravno da sam ponosan na ekranizaciju mojeg djela pa ona je platila moju kuću (smijeh). Šalu na stranu, to je za pisca jedan neopisiv osjećaj. Kada vidite svoje likove, pejzaže i situacije o kojima pišete na velikom ekranu, jednostavno ne možete vjerovati da se to događa, naravno i kada vidite Tom Hanksa kao jednog od vaših likova nemoguće je ostati ravnodušan – ispričao nam je Mitchell. Osvrnuo se i na poprilične razlike između svojih djela.

– Vidite ja ne volim pisati iste stvari više puta i sebi sam postavio pravilo da između svojih djela postavim koliko je moguće više razmaka. Nema ništa loše u pisanju uvijek istih priča, ali tada vi kao pisac ništa ne učite iz svojih radova. Treba uvijek nastojati biti svjež i pružati svojoj publici nešto novo – zaključuje Mitchell.

Rođen 1969. godine u Worcestershireu, David Mitchell je proveo više godina podučavajući u Japanu, a sad živi u Irskoj. Godine 2007. časopis Time uvrstio ga je na popis 100 najutjecajnijih osoba na svijetu. Prvi roman ‘Ghostwritten’, objavljen je 1999. Dobitnik je nagrade Mail on Sunday/John Llevellyn Rhys za najbolju knjigu autora mlađeg od 35 godina i uvršten je u uži izbor za Guardian First Book Award. Godine 2001. slijedio je Mitchellov drugi roman ‘number9dream’, uvršten u uži izbor za nagrade Booker i James Tait Black Memorial Prize, a 2003. časopis Granta uključio ga je u izbor najboljih mladih britanskih romanopisaca. Zahvaljujući nagrađivanome “Atlasu oblaka” iz 2004. (dobitnik Geoffrey Faber Memorial Prize, South Bank Show Literature Award, Richard & Judy Best Read of the Year te u užem izboru za još šest nagrada, uključujući Man Booker), Mitchell postaje velika književna zvijezda, a taj je status 2006. potvrdio sljedećim romanom, poluautobiografskom pričom o odrastanju u engleskoj provinciji 80-ih godina 20. stoljeća pod naslovom “Livada Crnog Labuda” (ponovno u užem izboru za nagradu Man Booker).

Kako je izgledalo predavanje pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist