Aktualno

Poziv na prosvjed pred Vijećnicom

Poziv na prosvjed pred Vijećnicom

Inicijativa Srđ je naš poziva građane koji dijele njihove stavove da se okupe ovog petka u 16:30 sati ispred gradske vijećnice kako bi prosvjedovali zbog ponovnog pokušaja legalizacije nezakonitog plana izgradnje projekta „golfa“ na Srđu.

Stoga su na jutrošnjoj konferenciji za medije istaknuli kako uoči sjednice Gradskog vijeća na kojoj će biti rasprava o ponovnom pokretanju izrade UPU-a SRĐ i GUP-a Dubrovnika na istim nezakonitim osnovama.
– Gradonačelnikov prijedlog, koji je poslao Gradskom vijeću na usvajanje, pokušaj je legalizacije onog istog nezakonitog plana koji je kao takav raskrinkan od građana i cjelokupne javnosti. Gradonačelnik nam pokušava podvaliti plan koji nije zakonit i koji je već oboren, a sad bi ga želio ponovno poslati na javnu raspravu. Pritom zaboravlja redovnu proceduru donošenja GUP-a i vijećnicima šalje na usvajanje plan koji je sve te faze u kojima se o planu trebaju i mogu očitovati građani, preskočio! Tobože su se već dogodile!? Građani pritom nemaju uopće mogućnost izraziti svoje mišljenje što je to javni interes, već je to gradonačelnik odredio za njih i na temelju iste dokumentacije ide se u realizaciju nezakonitog projekta – kazao je Đuro Capor.

Pritom ističe kako je u Prostornom planu predviđen Sportsko – rekreacijski centar na Srđu koji bi trebao biti sagrađen u interesu građana. A kako je projekt nastajao, tako u i rasli apetiti investitora koji su se pritom mijenjali. Pa je 2003. godine projekt golfa na Srđu prikazivan u vrijednosti od 90, a već 2005. godine vrijednost je narasla na 130 milijuna eura. Sanaderovim dolaskom u igru vrijednost je narasla na 900 milijuna eura, a ulaskom Vlahušića na 1,1 milijardu eura. U međuvremenu je u projektu golf s 3 predviđena terena i javnim sadržajima spao na 1 teren za golf, a sve ostalo je postala zona za gradnju apartmana i vila za prodaju.

– Citirat ću na početku gradonačelnika Andra Vlahušića koji je u svojim predizbornim obećanjima kazao kako ih „treba ocjenjivati prema ispunjenim obećanjima“. Obećali su pritom da će sva prostorno planska dokumentacija biti stavljena na javnu raspravu, a vidimo kako se to radilo do sada. Također ću podsjetiti na stav Kukuriku koalicije iz predizbornih vremena kada su o golfu kazali da taj projekt „nije usklađen s Prostornim planom Dubrovačko – neretvanske županije pa ga kao takvog nije moguće provesti“, a ukoliko bi došlo do izmjena prostornih planova zagovarali su referendum. Postavlja se pitanje koliko tih Kukuriku koalicija ima i zašto je gradonačelnika strah vlastitih građana, jer ne želi raspisati referendum! Nakon svega, vjerujem u samo jedno obećanje ove vlasti „da će svakoj dubrovačkoj obitelji, bez obzira na konfesiju, osigurati grobno mjesto!“ Sve ostalo je pokušaj komercijalizacije javnih resursa. Stoga pozivamo ljude da se usprotive takvom načinu rada gradske uprave –kazao je Slaven Tolj.

Nadalje Tolj navodi kako Vlahušić pokušava oživjeti projekte stare vlasti koja je na prethodnim izborima zbog njih i smijenjena.
– Da su građani znali da će nas garaža na Ilijinoj glavici koštati 12 milijuna kuna godišnje, sigurno se ne bi gradila. Sada se pokušava oživjeti dogradnjom poslovnog centra, a pitanje koliko će nas to koštati. Zanimljivo je pratiti kako je Andrija Hebrang jučer u medijima otkrio kako je bivši premijer Sanader bio kleptoman. Neće ni nama pomoći takva naknadna pamet kada bude kasno i shvatimo što ova vlast na čelu s gradonačelnikom radi i je li on bio kleptoman ili ne – kazao je Tolj.
 
Luko Piplica je istaknuo kako je laž kada protivnici inicijative „Srđ je naš“ tvrde da oni ne žele sa se na Srđu bilo što dogodi.
– Naprotiv, budući je Srđ jedini preostali prostorni resurs Dubrovnika tražimo da se odgovorno i već sada pristupi planiranju razvoja tog prostora. Našu i slične inicijative pokušavaju diskreditirati optužbama o zaustavljanju razvoja i stavranja nečega što nazivaju antipoduzetničkom klimom. Naš stav je jasan, mi cijenimo poduzetništvo kao kreativno stvaranje novih vrijednosti. A o zaustavljanju navodno vrijednih projekata možemo reći kako nikada nijedan investitor nije odbio doći u Hrvatsku ili je iz nje zgrožen pošao, rekavši da su ga u realizaciji spriječile građanske udruge. Svi koji su odbili ulagati u Hrvatskoj ili su se iz nje povukli navode jedan, jedini razlog: korumpiranost gotovo svih instanci državne uprave koja, svaka na svoj način reketira investitore. Inicijativa Srđ  je naš kroz svoje djelovanje i kroz novine koje izdaje nudi model uključivanja javnosti u procese od općeg značaja. Vidimo odgovornost koju sami moramo preuzeti za razvoj grada  i zajednice kao i načine kako unaprijediti zajednički život. Pozivamo stoga građane u petak da izraze stav protiv prijedloga koji će na nezakonitim osnovama biti na gradskom vijeću – kazao je Luko Piplica.
 
 
 
 

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist