Vaše vijesti

Poziv na djelotvornu ljubav

Poziv na djelotvornu ljubav

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić proglasio je Godinu Caritasa za Dubrovačku biskupiju na Nedjelju Caritasa, 11. prosinca, tijekom večernjeg koncelebriranog euharistijskog slavlja u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike.

Na djelo koje je započelo biskup Uzinić je zazvao Božji blagoslov i zagovor Gospe od Porata, sv. Vlaha i blažene Marije Propetog Petković kako ovo ne bi bila tek jedna proglašena godina bez vidljivih rezultata. S biskupom je koncelebriralo desetak svećenika među kojima ravnatelj Caritasa Dubrovačke biskupije mr. don Robert Ćibarić, generalni vikar dr. don Petar Palić, dekan gradskog dekanata don Ivica Pervan, katedralni župni dr. don Stanko Lasić te predstavnici redovničkih zajednica. Pjevanje su predvodili katedralni zborovi pod ravnanjem prof. Margit Cetinić.

U propovijedi je biskup poručio kako Godina Caritasa nije drugo doli „poziv svakome od nas da budemo glas i prijatelji Isusa Krista“, kako je Ivan Krstitelj sebe nazivao. „Bit ćemo glas i prijatelji Isusa Krista ako prepoznamo Gospodinove dolaske i pohode 'u konkretnom vremenu i prostoru, pri čemu u Godini Caritasa, u koju ulazimo, osobito želim istaknuti prepoznavanje Gospodinovih dolazaka u onima koji su najpotrebniji, u siromašnima, osamljenima, poniženima i na različite načine isključenima iz društva našeg vremena,“ rekao je biskup Uzinić dodavši kako nas ti dolasci pozivaju da odgovorimo djelotvornom ljubavlju. Caritas ne pravi nikakve razlike među ljudima nego prepoznaje samo potrebite, istaknuo je biskup. Mnogima je danas duhovna pomoć potrebnija nego materijalna, primijetio je biskup Uzinić te o krizi duha, uz ostalo, rekao: „Postoje i druge posljedice krize duha koja se očituje u pretjeranome individualizmu, sebičnosti, gramzljivosti, pohlepi, samodostatnosti, ravnodušnosti, hedonizmu, relativizmu. Ovdje trebamo tražiti uzroke korupcije, nepoštivanja propisa, izigravanja zakona! Međutim, ne smijemo samo upirati prstom u druge, nego mi trebamo vidjeti što mi možemo promijeniti jer ponekad smo i mi sami ne samo žrtve nego i stvaratelji korupcije, ne samo žrtve nepoštivanja propisa nego sami oni koji ne poštivaju propise, ne samo žrtve izigravanja zakona nego oni koji također u skladu sa svojim mogućnostima izigravaju zakon.“

Čestitajući majkama Materice koje se tradicionalno slave na treću nedjelju Došašća dubrovački biskup im je za dar ispričao priču „Posebna mama“ kojom je istodobno ponudio svojevrsne upute za ponašanje u sveukupnom karitativnom djelovanju kroz sljedeću Godinu Caritasa. U molitvi vjernika također se molilo za otvaranje srca i pružanje konkretne pomoći najpotrebnijima tijekom slijedeće godine, a na kraju mise biskup Uzinić je pozvao vjernike da se volonterski uključe u rad župnih Caritasa i potiču župnike na različite potrebne akcije i oblike pomoći najugroženijima. Godina Caritasa završit će u listopadu 2012. godine.

 
 

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist