Peškafondo

#POZITIVA Ima li turizma bez mase!?

#POZITIVA Ima li turizma bez mase!?

Jesu li novci isključivi pogon za uspjeh? Je li dovoljno imati ideju? A hrabrost ili genijalnost za uspjeti u poslu? Entuzijazam? Treba imati i sreće!? A faktor ludosti? Ma bez ludosti podvučene s velikom dozom upornosti nema niti uspjeha, definitivno.

Ovog se vikenda u Župi i Konavlima moglo svjedočiti i dobrim idejama, entuzijazmu, ludosti i hrabrosti, a sve kako bi se pokrenuo jedan pozitivan val. Tko poznaje Lukšu Jakobušića taj zna da on nikad ne može mirovati, da mu mozak radi na tri milijuna okretaja i da je uvijek tri koraka ispred ‘običnih’ poduzetnika. Lukša je ovaj vikend oku­pio ekipu novinara i gospodarstvenika na prvom eventu u Hrvatskoj, nakon što nas je poharao Covid. Nije nas doslovno poharao, posljedice korona krize osjećat ćemo tek u mjesecima koji dolaze. I zato je Lukša odlučio kako ne može sjedati prekriženih ruka, očeki­vati od države da uplaćuje potporu, od grada, općine ili cehovskih udruženja da započnu neku inicijativu. Pokre­nuo je svoju priču. Istu kao kad se iz obiteljskog, očevog uhodanog posla, odlučio prebaciti na turizam. Vjeru­jem da mu je tijekom ova dva mjeseca tisuću puta palo na pamet kako bi s prodajom rasvjetnih tijela sada imao manje glavobolje, jer lusteri se prodaju bez obzira ima li turizma. Svi žele da im kuća figura. Ali ne, Lukša je odlu­čio riskirati pa je na sred Župe, uz dio pomoći iz europskih fondova, izgra­dio hotel. I bilo je tu računice. Sve do Covida.

I mogao je stat i lupati glavom od zid, poslati zaposlenike na zavod za zapo­šljavanje, taktizirati, povlačiti potpore, ali on je otvorio hotel, sjeo sa svojim dugogodišnjim prijateljima i suradni­cima i odlučio poslati ‘u svijet’ priču punu pozitivne energije i optimizma. Jer Hrvatska, a posebno njen kraj­nji jug idealno su mjesto za odmor za hrvatskog gosta.

I kad sam ga pitala je li zadovoljan napravljenim, unaprijed sam znala odgovor – ‘nisam nikad’, ali… Lukšina inicijativa ponukala je vinara Nika Karamana da svojoj ženi Aniti nakon dva mjeseca reče da se mora srediti i da mu utija košulju, ili da Pero Kojan u điru buggyjima po konavoskim sta­zama zasluži pljesak od svojih sumje­štana u Čilipima. Jer prvi je to izlet ove godine po Konavlima, tura koja je dala tračak optimizma. Samo zato je vrije­dila njegova inicijativa, i samo zato je bilo prekrasno ovog vikenda biti nje­nim dijelom.

A onda povratak u Grad, u stvarnost. Malo je toga otvoreno jer čemu raditi za domaće. Veliki hotelijeri kalkuliraju koliko će hotela, kad i u kojem trenutku pustiti u pogon. Vlasnici restorana kukaju, bolje im je ‘stat’ zatvorenima jer oni koji su otvorili svjedoče mizer­nom prometu. Uglavnom svi se tješe ako bude 30, ma barem i 25 posto proš­logodišnje sezone lupat će se nogama u stražnjicu. I sjede i pilje bezidejno i besciljno. Nema posla! Nema? Ma, nema mase po kojoj smo godinama pljuvali!

Jer sjetimo se – zadnjih se sezona naricalo, gubilo nerve, prosipala se žuč jer previše je svijeta bilo na Stradunu, previše gužve, previše cruisera, pre­više gosti s cruisera, previše prometa, stalno su krkljanci, previše je buke, previše glasne glazbe, previše mladih i pijanih. I sve je to pojedincima sme­talo. Slali su pritužbe na sve strane jer ‘nemoguće je živjet’. A živjeli smo od toga. I oni i mi, svi. Danas je previše radne snage koja nema kome raditi, previše zatvorenih hotela i restorana, previše apartmana koji zjape prazni pa se preusmjeravaju na cjelogodiš­nji biznis. Volje i inicijative je premalo. Jer nema milijuna dolazaka, milijuna noćenja, milijuna posjeta, milijuna… A kad nema milijuna, a kune nisu baš previše cijenjene, ne treba niti raditi. Pamtit ćemo mi ovo vrijeme, a nadam se ponešto i na greškama naučiti.

Iz tiskanog izdanja

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović