Zanimljivosti

POZDRAVI S ATLANTIKA Vatreni prošli Englesku, HIRovci Gibraltar!

POZDRAVI S ATLANTIKA Vatreni prošli Englesku, HIRovci Gibraltar!

Hrvatska je u srijedu navečer prošla Englesku i ušla u finale, a HIR je uspio proći kroz Gibraltarski tjesnac i ući na Atlantik!

-Jučer ujutro smo hrabro (ili ludo) krenuli iz Ceute po 25+ čvorova zapadnjaka, dojedrili smo do Gibraltara gdje nas je presrela španjolska carina. Malo smo se dovikivali, ali pustili su nas… Nije bilo lako proći, ali uspjelo nam je!!! – javlja nam posada jedrilice HIR3 koja je na veliku pustolovinu puta oko svijeta isplovila iz Malog Lošinja 17. lipnja.

-Na sjevernoj strani tjesnaca su Španjolska i Gibraltar, a na južnoj strani su Maroko i Ceuta. Njegove granice su u Antici bile poznate kao Herkulovi stupovi, antički naziv za Gibraltarska vrata. Prema mitu, Heraklo je morao mikenskomu kralju Euristeju, kod kojega je služio ispaštajući svoj grijeh (djecoubojstvo), dovesti Gerionova goveda, pa je zato morao proći kroz pećine koje su vezale Europu s Afrikom. Heraklo ih je raskinuo i spojio Atlantski ocean sa Sredozemnim morem, a onda za uspomenu na to postavio s obiju strana stupove, koji su obilježavali svršetak svijeta poznatoga Grcima – pišu na HIRovci i dodaju:

-Prvi dan na oceanu orca, oblačno i puno ribara uz Marokansku obalu, a Cool Medo nam je malo mamuran od sinoćnjeg slavlja :). Pozdrav od HIRovaca s Atlantika!

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist