Natrag
24.4.2019 06:12

facebook

twitter

google

rss

dulist

‘POŽAR NIJE ŠALA’ Animirani film djecu podučava o opasnostima i posljedicama vatrenih stihija

30.9.2016 @ 12:14 Dulist Županija
2;2

Podijelite:

‘Požar nije šala’ naziv je kratkometražnog animiranog filma koji je premijerno prikazan ovog četvrtka na Lokrumu.
Film je prikazan u organizaciji Hrvatskog agrometeorološkog društva i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, a poticaj za njegov nastanak veliki su požari koji su tijekom ljeta prošle godine harali Pelješcem i Korčulom.

-Potaknuti idejom da je najmlađima animirani film blizak medij, Hrvatsko agrometeorološko društvo se upustilo u čarobnu avanturu izrade filma „Požar nije šala“. U filmu je pristupačno i postupno ukazano djeci kako nastaje, koji je uzrok i koje su strašne posljedice šumskog požara. Zbog male ljudske nepažnje šuma gori. Vatrogasci nadljudskim naporima gase požar, ali nakon toga ostaje tužna slika zgarišta – objasnili su svoju ideju iz Hrvatskog agrometeorološkog društva.

Animirani film edukativnog karaktera, namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta, napravljen je u okviru projekta Požar, žestok neprijatelj šume čiji je nositelj HagMD, a partner Javna ustanova. Glavna poruka filma upravo je prikaz opasnosti koje požar predstavlja po materijalnu imovinu, prirodu i sigurnost ljudi, služeći kao medij za provođenje preventivnih mjera zaštite od požara te obrazujući djecu o uzročnicima požara, opasnostima koje šumski požari predstavljaju po život ljudi. Također, film upozorava na posljedice koje požar ostavlja na šume i njihov živi biljni i životinjski svijet te o sanaciji požarišta nakon požara. Alarmantan je podatak da period potreban da se izgorjela šuma obnovi jednak dužini prosječnog ljudskog vijeka.

Kroz film, najmlađe se želi obrazovati o štetama po materijalnu imovinu i prirodu koje požar ostavlja iza sebe, a čiji uzročnik je najčešće nepažnja čovjeka.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana