Crna kronika

POŽAR NA PELJEŠCU Pomoć iz zraka pružaju tri kanadera, evo što su nam rekli mještani!

POŽAR NA PELJEŠCU Pomoć iz zraka pružaju tri kanadera, evo što su nam rekli mještani!

Tri Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućena su u utorak, 25. rujna 2018. u popodnevnim satima na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Podstup na Pelješcu, a na požarište u Orebić stigle su i kopnene snage.

Požar na Pelješcu je zahvatio obiteljske kuće koje brane zračne i kopnene snage, a jaka bura otežava gašenje požara i pristup požarištu.

Zapovjednik kopnenih PP NOS OS RH poručnik Danijel Ivanček koji se trenutno nalazi na gašenju požara izjavio je: – Kontroliramo situaciju na požarištu već gotovo dva sata, branimo okolne kuće i vršimo prigušivanje manjih požara koji nastaju te tako kontroliramo njihovo širenje. Naime, Canadairi gase požar u brdu gdje je velika vatra, a kopnene snage pomažu vatrogascima i lokalnom stanovništvu u obrani obiteljskih kuća – ističe Ivanček.

Ivanček je ispričao kako su helikopterom MI-8 MTV-1 sletjeli na nogometno igralište, nakon čega su ih vatrogasci prebacili na teren u Stankoviće.

Podsjetimo, tijekom današnjeg dana 50 pripadnika PP NOS-a Hrvatske kopnene vojske prevezeno je s dva helikoptera MI-8 MTV-1 na požarište Orebić, dok je pet kamiona s opremom i vozilom veze na isto požarište upućeno desantnim brodom-minopolagačem DBM-82 PP NOS-a Hrvatske ratne mornarice.

Također, u popodnevnim satima u akciji gašenja požara na području Kule Norinske kod Metkovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bila su angažirana dva Canadaira CL-415 PP NOS OS RH.

Mještani (ne)spremni, stihija još traje

Jedna od kuća koja je teže stradala ovog utorka je ona obitelju Duvnjak u Stankovićima, a vlasnik je ogorčen i očajan, istaknuo je za DuList.

– Nitko nije stradao, srećom, ali nije ništa nije gasio, samo se prošlo ovuda. Kuća je gorjela pola sata i tek je onda stigla pomoć. A mi smo čuvali kuću. Tragedija! Nema ni struje niti ičega sada – rekao nam je gospodin Duvnjak iz Stankovića čija kuća je teško stradala u vatrenoj stihiji koja i dalje hara. Više pogledajte u videu.

Pokraj sela Radešića izbilo je jutros, a bilo je strašno, kaže nam obitelj Ujević iz mjesta Mokala. Oni su, manje više, bili spremni.

‘Zove me sin jutros, kaže uzmi mi Garda, psa, jer neću moć proć autom. Počelo je iznad ceste, ma je prebacilo!’, priča ćaća, ‘u Stankovićima do je gorilo, četiri kuće. Prskali smo, a imamo srećom i hidrant’, dok sin dodaje: ‘Ma da nema oca ne bi bilo ni hidranta, vode ima za cijelo selo. Snašli smo se’. Kuće u selu su spašene. A vatrogasci su, dodaju nam mještani, već i prije čistili. Šume su, nažalost, pustili…

Foto: MORH

Pročitajte još

U hotelu Vis 2 pronađeno beživotno tijelo muške osobe

Dulist

TUŽNA VIJEST Preminula je cijenjena arhitektica Olivera Bravačić

Dulist

Napustio nas je Ivo Jelić, jedan od osnivača dubrovačkog HDZ-a

Dulist