Politika

‘POWER, TOGETHER!’ Šuica o položaju žena u društvu, politici i biznisu

U svojstvu izaslanice Predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija zastupnica Dubravka Šuica od 26. do 28. studenog sudjeluje na konferenciji u Reykjaviku pod nazivom „Power, together!“, a u organizaciji Globalnog foruma ženskih političkih vođa – Women Political Leaders Global Forum (WPL) te vlade i parlamenta Republike Island.

Ova konferencija je izvrsna prilika za žene na poziciji moći u politici, biznisu, znanosti, kulturi ili nekom drugom području, gdje mogu raspravljati i dijeliti svoje ideje i rješenja kako unaprijediti naše društvo, smanjiti nejednakost između spolova te promicati veći broj žena na pozicijama moći i odlučivanja.

Trodnevna konferencija sastoji se od panel rasprava koje se bave različitim pitanjima, poput toga, hoće li digitalno razdoblje pogodovati poboljšanju položaja žena u društvu, politici i biznisu, o boljim uvjetima na radnom mjestu za žene, smanjenju razlike u plaćama žena i muškaraca, potrebnim vještinama za prilagodbu na nove tehnologije, promoviranju ženskih vođa i izazova s kojima se one susreću te brojne druge.

Zastupnica Šuica izrazila je zadovoljstvo raspravom na konferenciji te istaknula važnost borbe za ravnopravan položaj žena u društvu i politici: “Ideja ovog foruma jest stvoriti platformu gdje žene liderice raspravljaju i razmjenjuju ideje i rješenja kako unaprijediti društvo i postići iste mogućnosti za žene ali i promovirati žene za buduće liderske pozicije. Više žena na pozicijama gdje se donose odluke mijenja politiku na bolje. Ali žene liderice trebaju biti povezane, trebaju komunicirati i biti uključene u zajednicu, a ovaj forum je pravo mjesto za to. Na ovom forumu žene nisu samo pasivni sudionici nego se u svakom trenutku mogu uključiti u temu i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja. A tema koja dominira je kako maksimalno iskoristiti ulogu žena koje bi trebale biti nositeljice promjena u digitalnoj revoluciji. Sve se zasniva na raspravi i suradnji, napredak se postiže razumijevanjem, a ne konfliktom, a naglasak je na konsenzusu, a ne na pojedinačnoj snazi. Island je već devet godina globalni šampion prema indexu o jednakosti spolova Svjetskog ekonomskog foruma koji prati neravnopravnost između muškaraca i žena u osnaživanju u politici, jednakim prilikama u ekonomiji, zdravstvu i obrazovanju. Stoga je Island izabran za domaćina ovog važnog skupa“.

O navedenim temama u Reykjaviku raspravljaju domaćin konferencije i predsjednik Republike Island Guðni Jóhannesson, gradonačelnik Reykjavika Dagur B. Eggertsson, bivša predsjednica Islanda Vigdís Finnbogadóttir, koja je ujedno i prva demokratski izabrana žena predsjednica na svijetu, kao i predsjednica islandske Vlade Katrín Jakobsdóttir, predsjednica WPL-a i bivša zastupnica u Europskom parlamentu Silvana Koch-Mehrin, malteška predsjednica Marie Louise Coleiro Preca, bivši predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso, bivša finska premijerka i zamjenica glavnog tajnika OECD-a Mari Kiviniemi i brojni drugi političari, gospodarstvenici i ostali gosti.

Na konferenciji je po prvi put predstavljen i „indeks liderstva“ (The Global Women’s Leadership Initiative Index), kojim se mjeri osjećaj stanovništva o ženama na vlasti te percepcija legitimiteta vlasti za žene i muškarce u politici i biznisu.

Pročitajte još

VIDEO/HDZ-OVCI IZ DNŽ U CIBONI Plenković: Ovo pobjedničko ozračje pokazuje snagu HDZ-a

Dulist

NATAŠA GABRIČEVIĆ: Dubrovačka Republika imala je emisare u europskim prijestolnicama, zato moramo i mi

Maria Prkut

LUJIĆ I KRISTIĆ ‘Investitori love u mutnom, žurno treba donijeti novi GUP’

Dulist