Natrag
17.2.2019 00:47

facebook

twitter

google

rss

dulist

Povodom ulaska u EU nova markica

26.6.2013 @ 15:38 Nikša Miletić Aktualno

Podijelite:

Hrvatska pošta pustit će 1. srpnja 2013. u optjecaj novu prigodnu poštansku marku i poštanski blok posvećene pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Za ovaj poseban događaj pripremljeno je posebno izdanje koje je tehnikom i tiskom jedinstveno u svijetu. Motiv su marke, nominalne vrijednosti 3,10 kuna, izdane u tzv. hrvatskom arku sljubljene zastave Europske unije i Republike Hrvatske, dok se na marki u poštanskom bloku, nominalne vrijednosti 20 kuna, nalazi motiv Hrvatske na zemljovidu Europe. Obje marke rad su Jane Žiljak Vujić, renomirane dizajnerice iz Zagreba. Hrvatska pošta tiskala je i dvije omotnice prvog dana (FDC) te prigodni album. Žig prvog dana bit će u uporabi 1. i 2. srpnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

U ovom izdanju poštanskih maraka Hrvatska pošta je prvi put „ugradila“ priznato znanstveno otkriće INFRAREDESIGN (IRD), koje podrazumijeva dizajn dvije međusobno zavisne slike na jednoj površini. Na vodećoj svjetskoj izložbi inovacija i novih proizvoda, INPEX, održanoj pred nekoliko dana u Pittsburghu, doc.dr.sc. Jani Žiljak Vujić i njenom timu za ovo je otkriće dodijeljeno zlatno odličje i posebna nagrada za najbolju europsku inovaciju. To je ujedno prva poštanska marka u Europskoj uniji na kojoj se s pomoću ove nove tehnologije omogućuje prikazivanje dvostrukog sadržaja. Jedna je slika vidljiva golim okom u realnim uvjetima, dok je druga slika vidljiva u bliskom infracrvenom području, tj. uz pomoć infracrvenih naočala ili infracrvene kamere. Na hrvatskom arku, koji čini 25 maraka u 30 polja, pod infracrvenim svjetlom u podlozi marke vidljiv je hrvatski grb i zvjezdice sa zastave EU, a na bloku mogu se vidjeti prve dvije kitice himne Republike Hrvatske. Hrvatska 1. srpnja postaje 28. zvjezdica na europskoj zastavi te Hrvatska pošta brojnim filatelistima tim povodom poklanja ovo uistinu posebno izdanje poštanskih maraka.

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana