Grad

POVODOM DANA PLANETA ZEMLJA Jeste li spremni za Zelenu i Plavu čistku?

POVODOM DANA PLANETA ZEMLJA Jeste li spremni za Zelenu i Plavu čistku?

Grad Dubrovnik se šestu godinu zaredom pridružio najvećem globalnom ekološkom i volonterskom pokretu ‘Let s do it!’ koji se organizira 22. travnja povodom Dana planeta Zemlje.

Glavni cilj ove akcije koja se održava od u razdoblju od 22. do 27. travnja je poticanje ekološke svijesti, prije svega svijesti o razvrstavanju i ponovnoj upotrebi otpada.

Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika organizira Zelenu i Plavu čistku na više lokacija, a u suradnji s Javnom ustanovom Rezervat Lokrum, Hrvatskim planinarskim društvom Dubrovnik, Eko-Centrom Zeleno Sunce, Udrugom za mlade Orlando, Udrugom DART, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Rijeka Dubrovačka te Čistoćom Dubrovnik. Također, u akciji su uključeni i brojni vanjski suradnici i partneri, volonteri i lokalni stanovnici.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, akcija se odgađa za 6.svibnja 2017. godine.

Program održavanja akcije:

Javna ustanova Rezervat Lokrum u suradnji sa studentima Odjela za akvakulturu Dubrovnik organizira akciju čišćenja morskog otpada, a studenti volonteri će izraditi kartu s mikrolokalitetima morskog otpada. Polazak na Lokrum je u subotu, 22. travnja, i u utorak, 25. travnja, brodom u 10.00 sati.

Udruga DART također organizira akciju na Lokrumu, a polazak je u subotu, 22. travnja, brodom u 10.00 sati. Također će se na otoku Šipanu, 26. i 27. travnja, urediti staze i potoci.

Udruga mladih Orlando 22. travnja s početkom u 9.00 sati na lokaciji ‘Stara bolnica’ organizira akciju prikupljanja otpada i uređenja okoliša. Nakon toga, planirana je eko radionica i projekcija dokumentarnog filma te amaterski turnir u stolnom tenisu.

Hrvatsko planinarsko društvo Dubrovnik 22. travnja organizira čišćenje pješačke staze Nuncijata-Šumet (Staza Onofrijevog vodovoda). Okupljanje je kod igrališta na Nuncijati u 9.00 sati.

Eko centar Zeleno Sunce u srijedu 26. travnja uređivat će eko-park u Mokošici i zasaditi nove sadnice, s početkom u 9.30 sati.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Rijeka dubrovačka u sklopu akcije uredit će divlja odlagališta na području Grada, a Ronilački klub ‘Nautilus’ sklopu Plave čistke provest će se postupak ispitivanja i analize teških sedimenata podmorja Rijeke dubrovačke.

Pročitajte još

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist

(FOTO/VIDEO) SVAKA ČAST GROFOVI! Pogledajte detalje zahtjevnog pothvata na Golubovom kamenu

Dulist