Natrag
17.2.2019 02:50

facebook

twitter

google

rss

dulist

Povlači se dimljeni losos

3.5.2013 @ 21:07 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

Ministarstvo poljoprivrede, kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF), na svojim internetskim stranicama obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda – Losos hladno dimljeni, lot: m301505, pakiranje 100 grama, rok upotrebe 7. svibnja 2013.

Putem HR RASFF sustava, jučer je naime zaprimljena hitna obavijest od Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja zbog utvrđene prisutnosti veće količine bakterije Listeria monocytogenes u toj hrani nego što je propisano Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Listeria monocytogenes je patogena bakterija koja konzumacijom kontaminirane hrane već i kod niskih infektivnih doza uzrokuje infekcije koje mogu biti visoko rizične za zdravlje potrošača.

Uzimajući u obzir da je Listeria monocytogenes pronađena u proizvodu koji je namijenjen konzumaciji bez prethodne termičke obrade, inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da konzumacija proizvoda može imati štetan utjecaj na zdravlje ljudi, navode iz Ministarstva.

Potrošačima koji su navedeni proizvod kupili, savjetuju da ga ne konzumiraju.  Zemlja podrijetla spornog proizvoda je Norveška, a uvoznik za Hrvatsku zagrebačka tvrtka Klarom delicije d.o.o.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana