Kultura

‘Povijest Hercegovine je neistražena i iskrivljena’

'Povijest Hercegovine je neistražena i iskrivljena'

Dvotomni zbornik radova «Hum i Hercegovina kroz povijest» predstavljen je dubrovačkoj publici u ponedjeljak, 7. listopada, u dvorani Ivana Pavla II.

Zbornik radova s istoimenog međunarodnog znanstvenog skupa održanog u Mostaru u studenom 2009. godine govori o prošlosti Huma i Hercegovine. U dva toma na otprilike 1500 stranica izdao ga je 2011. godine Hrvatski institut za povijest, a uredio dr. sc. Ivo Lučić. Zastupljeni su radovi znanstvenika iz Hrvatske, BiH i susjednih zemalja, njih ukupno 47.

Na promociji u organizaciji HKD «Napredak», dubrovačkog ogranka Matice hrvatske i Hrvatskog instituta za povijest o ovom vrijednom izdanju govorili su urednik izdanja dr. sc. Ivo Lučić, ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest dr. sc. Jasna Turkalj, dopredsjednik dubrovačkog ogranka Matice hrvatske dr. sc. Ante Šoljić, prof. dr. sc. Miroslav Palameta, dr. sc. Nino Raspudić i akademik Luko Paljetak.

Upravo je akademik Paljetak na početku istaknuo kako je izdanje pravi znanstveni pothvat i uspješno nastojanje da se što obuhvatnije i multidisciplinarno obradi povijest Huma, humske zemlje i Hercegovine.
– Onaj koji o Humu i Hercegovini zna malo ili premalo doznat će puno. Tko je znao više, poželjet će doznati još više, a povjesničar će, potaknut mnogim pitanjima koja potiču ovi tekstovi, nastaviti tražiti odgovore na njih – kazao je Paljetak.

Jasna Turkalj naglasila je kako se znanstvenim skupom i zbornikom htjelo otvoriti nova pitanja za buduća istraživanja.
– Ipak, ni skupom ni zbornikom nismo mogli obraditi sve teme i pitanja, ali smatramo da smo uspjeli u prvotnoj nakani. Postavili smo temelje za nastavak rada i potakli kolege da pokrenu nova istraživanja – izjavila je Turkalj.

Miroslav Palameta istaknuo je kako je važnost zbornika u tome što se po prvi put preispitivaju određena, dosad neporeciva mišljenja. Prozborio je također po nekoliko rečenica o svakom radu prvog toma. Nadalje, Ante Šoljić zbornik je opisao impozantnim po broju prloga i širini tema s izvrsnom naslovnicom, ali i prilozima nejednake ujednačenosti.

Urednik izdanja Ivo Lučić opisao je kako se kao povjesničar suočio s povijesti Hercegovine.
– Radeći na svom tekstu spoznao sam koliko je povijest Hercegovine neistražena i iskrivljena – kazao je Lučić, podsjetivši na prvo spominjanje Hercegovine 925. godine u pismu pape Ivana X. Kralju Tomislavu i knezu Humljana Mihovilu. Napomenuo je kako je jedan od razloga zašto se knjiga baš ovih dana predstavlja u Dubrovniku i skori popis stanovništva u BiH, koji će za tu zemlju biti više od statistike.

Nino Raspudić kazao je kako se sadržajno i likovno prepoznaje kvaliteta dvotomnog izdanja, posebno naglasivši interdisciplinarnost u obradi teme.
– Hercegovina je u znanstvenim krugovima bila percipirana kao «terra incognita», neistraženo područje, nešto daleko, iako je Hrvatskoj najbliža. Najpogubnijim se pokazalo ono što se o Hercegovini 'navodno' znalo, a čime se naša javnost dugo trovala, a to su sirovi stereotipi – kazao je Raspudić.
– Čitatelji zbornika naučit će puno toga o Humu i Hercegovini kroz povijest, iskrsnut će pritom i brojne neslućene poveznice s današnjim stanjem u Hercegovini – dodao je Raspudić.

Promociju su uveličale i članice glazbene skupine «Vidoštačka kraljica».

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist