Aktualno

Povijesni dan za Hrvatsku

Povijesni dan za Hrvatsku

Republika Hrvatska potpisala je danas  pristupni ugovor za ulazak u Europsku Uniju.

Povijesni potpis su u Bruxellesu stavili predsjednik Ivo Josipović i predsjednica vlade Jadranka Kosor, a u ime EU-a, šefovi država ili vlada zemalja članica.
Punopravna članica EU Hrvatska bi trebala postati 1. srpnja 2013., a do tada joj je dodjeljen status promatrača, a umjesto kandidatskog statusa, status pristupajuće zemlje Unije.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović naglasio je kako je riječ o povijesnom činu koji po važnosti  za građane Hrvatske stoji uz bok odluci o nezavisnosti Hrvatske.

– Ovo je povijesni dan i za Hrvatsku i za EU. RH je ovog ljeta proglasila 20 godina od svoje neovisnosti. Hrvatska je bila žrtva agresije i zato danas s ponosom mislim na sve one koji su dali život kako bi Hrvatska bila slobodna. Pristupanje EU je kruna međunarodne afirmacije – naglasila je uz ostalo premijerka Jadranka Kosor.

Odmah nakon fotografiranja počinje redoviti sastanak na vrhu EU-a, na kojem će prvi put sudjelovati 28 zemalja, od kojih jedna, Hrvatska, u svojstvu promatrača. Ugovorom je predviđeno da Hrvatska postaje punopravnom članicom 1. srpnja 2013. nakon što se u Hrvatskoj održi referendum o pristupanju i sve zemlje članice obave proces ratifikacije. Hrvatska će tako postati 28. članica Europske unije.  

A Dubrovnik će danas prvi u Hrvatskoj dobiti EU-info centar, koji se otvara u organizaciji Europskog doma Dubrovnik, uz potporu Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Otvaranju centra nazočit će gradonačelnik Andro Vlahušić te župan Nikola Dobroslavić.
 
 
 

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist