Natrag
19.3.2019 16:20

facebook

twitter

google

rss

dulist

Povijesni dan za Hrvatsku

9.12.2011 @ 12:12 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Republika Hrvatska potpisala je danas  pristupni ugovor za ulazak u Europsku Uniju.

Povijesni potpis su u Bruxellesu stavili predsjednik Ivo Josipović i predsjednica vlade Jadranka Kosor, a u ime EU-a, šefovi država ili vlada zemalja članica.
Punopravna članica EU Hrvatska bi trebala postati 1. srpnja 2013., a do tada joj je dodjeljen status promatrača, a umjesto kandidatskog statusa, status pristupajuće zemlje Unije.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović naglasio je kako je riječ o povijesnom činu koji po važnosti  za građane Hrvatske stoji uz bok odluci o nezavisnosti Hrvatske.

– Ovo je povijesni dan i za Hrvatsku i za EU. RH je ovog ljeta proglasila 20 godina od svoje neovisnosti. Hrvatska je bila žrtva agresije i zato danas s ponosom mislim na sve one koji su dali život kako bi Hrvatska bila slobodna. Pristupanje EU je kruna međunarodne afirmacije – naglasila je uz ostalo premijerka Jadranka Kosor.

Odmah nakon fotografiranja počinje redoviti sastanak na vrhu EU-a, na kojem će prvi put sudjelovati 28 zemalja, od kojih jedna, Hrvatska, u svojstvu promatrača. Ugovorom je predviđeno da Hrvatska postaje punopravnom članicom 1. srpnja 2013. nakon što se u Hrvatskoj održi referendum o pristupanju i sve zemlje članice obave proces ratifikacije. Hrvatska će tako postati 28. članica Europske unije.  

A Dubrovnik će danas prvi u Hrvatskoj dobiti EU-info centar, koji se otvara u organizaciji Europskog doma Dubrovnik, uz potporu Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Otvaranju centra nazočit će gradonačelnik Andro Vlahušić te župan Nikola Dobroslavić.
 
 
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana