AktualnoHrvatska

POTVRDILO ISTRAŽIVANJE Imamo najsporiji Internet!

POTVRDILO ISTRAŽIVANJE Imamo najsporiji Internet!

Britanski servis Cable mjerio je brzinu pristupa internetu i propusnost internetskih veza, a na njegovoj ljestvici od 40 zemalja Hrvatska je na posljednjem mjestu.

Prema pisanju portala Business Insider, Hrvatska na začelju liste ima prosječnu brzinu od jedva 13 megabita u sekundi. Prosječna brzina pristupa internetu u ‘najbržim’ zemljama poput Švedske, Tajvana i danske veća je od 30 megabita u sekundi, dok uvjerljivo prvo mjesto drži Singapur s čak 50 megabita u sekundi.

Inače, hrvatska prosječna brzina od samo 12,57 megabita u sekundi mnogo je manja od one koju Europska unija preko digitalne agende zahtijeva do 2020. godine – 30 megabita u sekundi, i to za sva kućanstva u Uniji.

Tako za ‘skidanje’ filma u visokoj razlučivosti velikog 3 gigabjata prosječno u Hrvatskoj treba 34 minute, dok će ga Slovenci moći gledati nakon 23, a u Singapuru za samo 8 minuta!

Problem je u staroj i nedovoljno razgranatoj infrastrukturi. Privatni telekomunikacijski operatori nemaju interes ulagati u infrastrukturu diljem zemlje, nego gotovo isključivo u urbanim područjima. Za utjehu, Hrvatska bolje stoji kad je riječ o mobilnom internetu. Na mobitelima u prosjeku surfamo brže od susjeda Slovenaca, ali i, primjerice, Britanaca, Nijemaca i Amerikanaca.

Izvor: Business Insider/HRT

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist