Natrag
22.4.2019 08:20

facebook

twitter

google

rss

dulist

POTVRĐENO Turci preuzimaju Villu Dubrovnik

8.4.2014 @ 17:36 Dulist Aktualno

Podijelite:

Objava poziva na glavnu skupštinu Ville Dubrovnik d.d. u Narodnim novinama potvrdila je ono o čemu je DuList već pisao, o vlasničkim promjenama u ekskluzivnom dubrovačkom hotelu koji je gotovo dva desetljeća bio u većinskom vlasništvu tvrtke Heruc Dragutina Biondića.

Prijedlozi skupštinskih odluka, naime, govore da kontrolu nad tim luksuznim i nagrađivanim hotelom i službeno preuzima turska Dogus grupa, piše Poslovni dnevnik

Uz informaciju o ostavkama dosadašnjih članova Nadzornog odbora (uz predsjedavajućeg Biondića to su Lidija Krznar te Marija Dolinac), za skupštinu 14. svibnja predlaže se izbor nove četvorke nadzornika, a svi redom su menadžeri u Dogus grupi: Adem Durak, Eryigit Umur, Murat Aitogu te Cem Ecevit, šef financija hrvatskog ogranka Dogus grupe.

Prema podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva, Biondićev Heruc još se uvijek vodi kao vlasnik gotovo 87 posto dionica, no očito će uskoro biti tek nekadašnji većinski vlasnik Ville, kao što je to već preklani postao u slučaju lani propale Centar banke.

Inače, ulagački raspon jednog od najvećih turskih konglomerata, u vlasništvu milijardera Ferita F. Sahenka, seže od financija (Garanti Bank) i energetike do građevinarstva i turizma, s naglaskom na nautički. Kupnja Ville Dubrovnik, tvrtke s oko 35 milijuna kuna poslovnih prihoda u 2012. (za 2013. još nema dostupnih podataka) znači otprije planirani iskorak Dogusa u Dubrovnik, dok su ulaganja u turistički sektor u Hrvatskoj dosad najviše usmjeravana u šibenski i zadarski kraj. Tamo već imaju nekoliko marina, a povrh toga su i značajan dioničar u još pretežito državnom ACI-ju.

Na šibenskom području i sad su u investicijskom zamahu, na izgradnji hotelsko-turističkog kompleksa u Mandalini. Dogus Hoteli Šibenik, pak, jesenas su postali i većinski vlasnici zadarskog Tankerkomerca, kroz dokapitalizaciju veću od sto milijuna kuna u postupku predstečajne nagodbe.

Uoči preuzimanja Tankerkomerca Sahenk je u jednom intervjuu izjavio kako su u Hrvatsku zasad uložili oko 150 milijuna eura te kako u sljedeće tri-četiri godine računa na 270-280 milijuna eura ulaganja. Istom prigodom rekao je da razmišljaju o brojnim mogućnostima, s tim da su na prvom mjestu marine, ali se nada da će biti i ulaganja “u neke posebne hotele”. Villa Dubrovnik nesumnjivo se uklapa u taj opis.

Podsjetimo, upravo je DuList prvi donio informaciju kako ova turska korporacija preuzima Villu Dubrovnik

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana