Kultura

POTRESNI FILM JAKOVA SEDLARA ‘Ne dižite ruku na sebe, niste sami, ima smisla živjeti’

POTRESNI FILM JAKOVA SEDLARA 'Ne dižite ruku na sebe, niste sami, ima smisla živjeti'

Dokumentarni film ‘3069’ redatelja Jakova Sedlara prikazan je ovog četvrtka u kinu Sloboda povodom obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja. Film donosi osam priča o samoubojstvima branitelja te je dio nacionalne manifestacije Festivala domoljubnog filma ‘Gordan Lederer’.

– Sam festival je nastao samo s jednom idejom, a to je ne dopustiti zaboravu Domovinski rat i hrvatsku povijest. Kroz naš Festival dokumentarnog filma govori istina, istina o hrabrim podvizima i žrtvama rata viđeni kroz objektiv kamera naših redatelja – izjavio je autor festivala Marijan Capek te je poručio braniteljima da ‘ne dižu ruku na sebe da vjeruju da nisu sami’.

Film je posvećen svim živućim braniteljima i onima koji su počinili suicid te njihovim obiteljima, a redatelj je zahvalio i svim sugovornicima unutar filma koji su pristali iznijeti svoje potresne i tužne priče.

– Svrha ovog filma zbog kojeg sam ga počeo raditi je reći ljudima koji razmišljaju o tom činu samoubojstva ‘nemoj to napraviti, ima nade, imaš obitelj, imamo državu, ima smisla živjeti’ – rekao je redatelj Sedlar te potom zajedno s autorom festivala dodijelio zahvalnice. One su otišle u ruke 50 – tisućitom gledatelju, gradonačelniku Matu Frankoviću, ravnatelju Kinematografa Dubrovnik Nikši Konsuu, Udruzi hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Dubrovnik te predstavnicima udruge.

– U ime Kinematografa Dubrovnik mogu samo reći da ćemo ubuduće kao i do sada uvijek biti tu kako bismo prezentirali ovu tešku problematiku naših branitelja koja se mora komunicirati s javnosti svakodnevno, pa i na ovaj način, kroz projekciju – rekao je Konsuo.

– Gledajući ovaj film čovjek mora ostati potresen, to su također ožiljci rata koji dolaze uz ovaj teški teret, ali i činjenica da nakon svega onoga što je prošlo, imamo slobodnu i neovisnu domovinu Hrvatsku. Mnogi su je sanjali i dosanjali su je zahvaljujući hrabrim hrvatskim braniteljima. Samo malo nam treba da krenemo naprijed. Zato, vrijedilo je i imamo slobodnu domovinu – komentirao je Franković.

Mia Josipović

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist