Natrag
21.3.2019 11:06

facebook

twitter

google

rss

dulist

“Potres” u subotu u Kuparima

13.10.2011 @ 13:25 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Područje južne Hrvatske pogodio je potres magnitude od 7,7º po Richteru s epicentrom na području dubrovačkog zaleđa, početak je scenarija vježbe DUZS-a.

U nastavku scenarija piše kako su najveće posljedice potresa, čije je žarište bilo na dubini od 5 tisuća metara, zabilježene na području općine Župa Dubrovačka i naselja Kupari, Mlini, Čibaća, uz nastanak velikih oštećenja na stambenim objektima, kao i na objektima javnih sadržaja. Sve raspoložive domicilne snage zaštite i spašavanja su aktivirane i pružaju potrebnu pomoć u otklanjanju posljedica i spašavanju ugroženog stanovništva.

Budući da te snage nisu dostatne, na pogođeno područje Državna uprava za zaštitu i spašavanje šalje specijalističke timove za traganje i spašavanje iz ruševina sastavljene od pripadnika DIP-ova i JVP-ova Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi – Krizni stožer hitno je uputio mobilni kirurški modul, Hrvatski Crveni križ uspostavio je poljsku kuhinju, a snage zaštite i spašavanja uspostavile su šatorsko naselje i potrebnu infrastrukturu… Sve to događat će se, dakle, 14. i 15. listopada u bvišem vojno-hotelskom kompleksu u Kuparima tijekom terenske vježbe zaštite i spašavanja u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Tema vježbe je urbano traganje i spašavanje iz ruševina u slučaju potresa, a istom će biti prezentirano djelovanje rada i mogućnosti redovitih snaga sustava zaštite i spašavanja na pružanju pomoći i spašavanju ugroženog stanovništva i zaštite okoliša u slučaju potresa, u uvjetima ugroženosti stanovništva i materijalnih dobara.

Cilj vježbe je uvježbavanje i podizanje razine osposobljenosti operativnih, prvenstveno gotovih snaga zaštite i spašavanja te drugih sudionika koji se mogu uključiti u sustav zaštite i spašavanja kao i podizanje razine informiranosti stanovništva o aktivnostima subjekata zaštite i spašavanja i postupanju vezanom uz urbano spašavanje.

Na vježbi će sudjelovati preko 150 pripadnika raznih timova za spašavanje, Interventnih specijalističkih postrojbi civilne zaštite RH, Hrvatskog Crvenog križa – Gradskog društva Solin, Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske, Javnih vatrogasnih postrojbi Zagreb, Rijeka, Split i Osijek te Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana