Politika

Potrebica ravnateljicu Medo Bogdanović upozorio na neprimjeren ton

Potrebica ravnateljicu Medo Bogdanović upozorio na neprimjeren ton

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica upozorio je ravnateljicu Dubrovačkih ljetnih igara Ivanu Medo Bogdanović na ton kojim se obratila gradskim vijećnicima izlažući izvješće o radu ove ustanove u prošloj godini.

-Ton kojim ste se obratili ovom Gradskom vijeću neprihvatljiv je. Vi ste u jednom dijelu svog izlaganja nama držali predavanja iz razloga što se vjerojatno ne slažete s onim što jedan dio vijećnika govori. Ovo Gradsko vijeće imenuje ravnatelje ustanova i odgovarate za svoj rad nama bez obzira slažete li se s kolegama ili ne. Ne slažem se s ovim što je rekao Željko Raguž, razumijem da nije lako trpiti kritiku, ali bih vas zamolio da se taj dio nastupa ublaži i svede u retoriku odnosa – rekao je Potrebica.

Naime, Ivana Medo Bogdanović u svom se izgalanju osvrnula na to kako se u javnom prostoru često čuju kritike da kultura guta proračunski novac i troši novac poreznih obveznika pa je kroz DLJI htjela pokazati da je realnost sasvim drukčija.

-Neću ulaziti u važnost kulture za razvoj čovjeka ili društvene zajednice, a posebno Dubrovnika u kojem se čitav turizam zasniva na kulturnim resursima već isključivo o financijskim učincima ulaganja u kulturu, odnosno u DLJI s nadom da će doći vremena da se kultura neće percipirati kao trošak već kao ulaganje. Vi ste poštovani vijećnici za Igre odobrili 9,9 milijuna kuna, a mi smo Gradu vratili svih 9,9 milijuna kuna – rekla je Medo Bogdanović dodavši kako su Igre dodatnih skoro milijun kuna također potrošile u Gradu.

-Svaka kuna koju ste nam dali vraćena je umjetnicima, poduzetnicima, đacima, studentima s adresom na području grada Dubrovnika – rekla je Medo Bogdanović.

Da ton nije bio primjeren, složio se i gradonačelnik Mato Franković, no s druge je strane pohvalio rad ustanove.

Željku Ragužu pak nije bilo jasno kako su novci koje su Igre dobile od Grada, vraćene kad se, rekao je, utrošilo u kafiće, hotele…

Uz to, zanimalo ga je zašto vrhunskih predstava nema na programu duže vrijeme, na što mu je ravnateljica odgovorila kako je ona na čelu javne ustanove u kulturi, a da on govori o manifestaciji te se njegovo pitanje tiče programacije festivala. Time se, rekla je, bavi Ministarstvo kulture i Festivalsko vijeće.

Inače, treba istaknuti kako je gradonačelnik Mato Franković na početku današnjeg ‘bloka’ točaka o izvješćima ustanova u kulturi rekao svim ravnateljima kako treba voditi računa o količini utrošenih sredstava.

-Treba prekinuti percepciju da je ovo grad s neiscrpnom kasom pa nam skakave ideje padaju napamet. Uz brojne višemilijunske projekte grada, dolazimo do iscrpljivanja financijskih sredstava i stalno smo na limitu. Kad me pitate ima li više novaca, nema. Nemojte me više pitati – rekao je ravnateljima gradonačelnik dodavši kako će Grad poticati kulturu koja je važan dio identiteta grada, ali treba biti oprezan, realan i štedljiv.

Dalje se kroz raspravu moglo čuti o izrugivanju svetinjama (vijećnik Krešimir Marković), o tome kako je kultura izazov (Nikša Selmani), ali i o Frljiću za kojega je Raguž poručio: ‘Ako je Frljić kultura, najveća sam seljačina’. Davale su se i lekcije o demokraciji jer je vijećnik Marković rekaa kako su ‘demokraciju izmislili kršćani’ pa ga je Ivan Jelčić morao podučiti kako demokracija postoji od antičke Grčke i Rima.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist