Aktualno

Potražnja postoji, ponude ni za lijeka

Potražnja postoji, ponude ni za lijeka

Prostitucija, prodaja seksualnih usluga za novac ili neku drugu uslugu, česta je pojava u svjetskim metropolama, posebno onima s izraženim turističkim karakterom.

U mnogim državama svijeta 'najstariji zanat na svijetu' je legaliziran, ali je u Hrvatskoj zakonom zabranjen. Tragom informacija iz policijskog izvješća kako je jedan dubrovački hotel bio mjesto susreta 'prijateljice noći' i njenog klijenta, pokušali smo doznati nešto više o hotelskim iskustvima takve vrste.
 
BRIGA O SIGURNOSTI GOSTIJU
 
– Hoteli grupacije Adriatic luxury hotels nisu zabilježili situacije protivne hrvatskom zakonu, pa niti slučajeve plaćenih seksualnih usluga. Svi djelatnici prilikom zapošljavanja moraju imati službenu potvrdu o nekažnjavanju te prolaze brojne kodekse ponašanja i ophođenja s gostima – kaže Zrinka Marinović iz Jadranskih luksuznih hotela.

Ističe, također, kako u hotelima grupacije ALH djeluje posebno obučena služba osiguranja koja u svakom trenutku vodi brigu o sigurnosti gostiju i pazi da se redovito poslovanje odvija neometano i u skladu sa svim važećim zakonima.

Privatnost gostiju, kaže Marinović, maksimalno je zaštićena te djelatnici hotela ne ulaze u razloge, odnosno detalje njihova boravka.

Voditeljica ureda Uprave i odnosa s javnošću Hotela Meastral Zrinka Lucianović ističe kako osoblje recepcije ima praksu provjeravanja identiteta osoba za koje pretpostavlja da nisu gosti hotela, a uputile su se samostalno, ili u pratnji gosta u smještajni dio.

– Pored službe osiguranja, na recepcijama svih naših hotela imamo i video-nadzor. U slučaju sumnje na bilo kakvu vrstu kriminalne djelatnosti, osoblje recepcije dužno je pozvati djelatnike osiguranja, koji nakon utvrđivanja situacije imaju pravo sumnjivu osobu zadržati do dolaska policije – govori Lucianović.
 
DNEVNI IZVJEŠTAJI I VIDEO-NADZOR
 
Dodaje kako se neki gosti, najčešće iz zemalja u kojima je prostitucija legalizirana, ponekad raspituju za usluge prostitutki, ali kako hotel nikad nije imao problema nakon što bi im osoblje recepcije objasnilo da je ta vrsta usluga u Hrvatskoj protuzakonita.

Predsjednica uprave Hotela Lero Nataša Bašić tvrdi kako od 1. siječnja, otkad je ona preuzela upravljanje hotelom, nije bilo slučajeva podvođenja u Hotelu Lero.

– Nismo imali iskustva ni kontakta s takvom pojavom. Mi sumnjivo ponašanje ne toleriramo i svatko od zaposlenika zna to prepoznati. Na kraju krajeva, mi smo hotel srednje klase za odmor pa izbjegavamo luksuzne goste, a ujedno smo preskupi za 'provod za jednu noć'. Takva klijentela nas zaobilazi – zaključila je Bašić.

– Sa sigurnošću mogu reći kako u našem hotelu takvih situacija nije bilo, niti smo imali ikakvih upita u tom smislu – kazao nam je Arijan Hadžović, direktor hotela Pucić Palace, a isto govori i voditeljica odjela za odnose s javnošću hotela Libertas Rixos Roberta Šimunović ističući kako u tom hotelu nije bilo takvih pojava.

– Srećom nismo imali ni upita ni posjeta sumnjivih osoba. Dapače, u hotelu imamo organizirano osoblje osiguranja 24 sata na dan, i to na recepciji, a sve bilježimo kroz dnevne izvještaje i video-nadzor – kaže Šimunović.
 
'PITAJU NAS SVAŠTA, PA I TO'
 
Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske kažu kako su u posljednjih pet godina na njihovom području imali zabilježena dva slučaja kaznenog djela podvođenja iz čl. 195. Kaznenog zakona. Točnije, posljednji slučajevi zabilježeni su 2007. i 2008. godine, a kojom prilikom su dvije osobe, jedna muška i jedna ženska osoba, kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu.

Dubrovački taksist kazao je kako turisti tijekom boravka u Gradu vrlo često pitaju kako doći do takve vrste usluga, ali im taksisti redovno objašnjavaju kako je to u Hrvatskoj zabranjeno.

– Nas pitaju svašta, pa tako i za to. Uglavnom su to skupine muškaraca, najčešće iz Rusije ili Turske – kaže naš sugovornik, ali i dodaje kako je možda nekada toga i bilo, ali da nitko od taksista ne želi imati ikakve veze s kriminalom.

Dakle, najkraće rečeno, potražnja postoji, ali ponuda ne. Barem što se tiče dubrovačkih hotela, u kojima na takav vid usluge, prema svemu rečenom, nećete naići.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist