Županija

POTPISANI UGOVORI Vila Čingrija u rukama Turističke i ugostiteljske škole

POTPISANI UGOVORI Vila Čingrija u rukama Turističke i ugostiteljske škole

Grad Dubrovnik dao je u zakup Vilu Čingriju Dubrovačko-neretvanskoj županiji potpisivanjem ugovora ovog četvrtka u Ranjini, a Županija ju je potom prepustila na upravljanje, tj. podzakup Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik. Potom je potpisan i Sporazum o suradnji na projektu Regionalnog centra kompetencije za
turizam i ugostiteljstvo.

-Ovi ugovori važni su za program Centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. U projekt su uključeni i gospodarstvenici kao vrlo važan segment. Projekt je vrijedan 105 milijuna kuna, sastoji se od dva djela, od čega se jedan odnosi na uređenje prostora Vile Čingrije i Garišta te TUŠ-a, a drugi na programe koji će se provoditi u Centru kompetentnosti u koji su uključeni i strani stručnjaci koji su se pokazali kao vrhunski u ugostiteljstvu i turizmu. Pri tome posebno mislimo na kolege iz Baskije koji su priznati kao najbolji svetski stručnjaci. Zahvaljujemo Gradu što je uložio svoju nekretninu u ovaj projekt. Do kraja ovog mjeseca prijavit ćemo jedan dio tog projekta na natječaj, vjerujemo da smo ispunili sve uvjete. Drugi dio ćemo također prijaviti na Europski socijalni fond. Nadam se da ćemo dobiti centar koji će služiti usavršavanju kadrova nakon TUŠ-a i koji će u suradnji s turističkim i ugostiteljskim gospodarstvom postizati izvrsnost. Bit će prilike i za školovanje odraslih te prekvalifikacije – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako se prilikom razgovora o kupnji Vile Čingrije odmah razmišljalo kako bi bilo dobro Centar kompetentnosti smjestiti upravo u nju te je tako staviti u javni karakter.

-Glavni cilj bit će podizanje razine konkurentnosti Grada Dubrovnika. Imamo izvrsnu Turističku i ugostiteljsku školu iz koje dolaze brojni kadrovi u turizmu koji su gradu potrebi, međutim, potrebna je i nadogradnja. Vjerujem da će ovaj projekt donijeti mnogo toga dobroga Gradu, a posebno da ćemo nastaviti ulagati u ovaj sektor – istaknuo je gradonačelnik.

Ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Antun Perušina naglasio je da je za proglašenje ove škole Centrom kompetentnosti bilo potrebno da svi dionici postignu određene rezultate. Dodao je kako je škola to postigla izvrsnim rezultatima roz proteklih 70 godina.

-Posebno sam radostan. Proglašenjem Centrom kompetentnosti naša škola na sebe preuzima i obvezu vođenja brige o školovanju kadrova u cijeloj županiji. Vodit ćemo se ‘slow food’ filozofijom i pokušat ćemo nuditi autohtone proizove i tako kroz školu ostvariti filozofiju koja bi trebala pripomoći dodatnom razvoju našeg kraja. Nadam se da ćemo nakon ovog projekta krenuti i u izgradnju dodatnih kapaciteta kako bi osim kvalitete škola dobila i mogućnost upisa više učenika – rekao je ravnatelj Perušina.

Više o novim kapacitetima rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Mi smo zajedno s Gradom Dubrovnikom odredili lokaciju na Glavici Babina kuka za novu Turističku i ugostiteljsku školu. Plan nam ju je tamo izmjestiti iz dosadašnjih prostora u kojima proširivanje nije moguće jer je zgrada zaštićena. To je veliki projekt i mi ga ne možemo realizirati bez pomoći države i europskih fondova. Prostor u kojem je škola danas će se prenamijeniti. Za sada nam je teško precizno odrediti vremensko razdoblje u kojem ćemo ovaj projekt realizirati – istaknuo je Dobroslavić.

Na novinarski upit o tome stoji li u ugovoru stavka da prostor Vile Čingrije bude dostupan javnosti, gradonačelnik Franković odgovorio je potvrdno istaknuvši kako je cilj projekta taj prostor otvoriti kao ugostiteljski objekt gdje će građani moći doći.

Na pitanje postoji li plan praćenja učenika po završetku TUŠ-a po pitanju njihovog daljnjeg zaposlenja ravnatelj Perušina odgovorio je kako će se kroz projekt pokušati izraditi alat za praćenje učenika u smislu gdje nastavljaju svoju karijeru nakon završetka ove škole. Dodao je i kako će Centar kompetentnosti biti osposobljen u roku od četiri godine.

 

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist