Županija

POTPISANI UGOVORI Kreće energetska obnova OŠ fra Ante Gnječa i Gimnazije Metković

POTPISANI UGOVORI Kreće energetska obnova OŠ fra Ante Gnječa i Gimnazije Metković

Ugovori o izvođenju radova na energetskoj obnovi Osnovne škole fra Ante Gnječa u Staševici, vrijedan 1,3 milijuna kuna (ukupna vrijednost projekta 1,5 milijuna kuna) i Gimnazije Metković, vrijedan 1,45 milijuna kuna (ukupna vrijednost projekta 2 milijuna kuna) potpisani su ovog utorka u palači Ranjina. Projekt sufinancira sa 65 posto Dubrovačko-neretvanska županija, a 35 posto sredstava je iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Potpisivanju su uz župana Dobroslavića nazočili i zamjenica Žaklina Marević i v.d. pročelnice za društvene djelatnosti Jelena Dadić. Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je ovom prilikom vrijednost sufinanciranja ovakvih ugovora, ali i naglasio kako su glavna prepreka u ostvarenju projekata neriješeni imovinskopravni odnosi.

-U brojnim javnim zgradama radimo na rješenju tog problema, jer je to uvjet za prijavu na fondove – rekao je župan te dodao kako će u program energetske obnove uskoro biti uključena i Opća bolnica Dubrovnik, kao i ženski đački dom u Dubrovniku te Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića u Metkoviću.

Ravnatelj Gimnazije Metković Jozo Jurković zahvalio je Županiji na povjerenju u ostvarenje projekta, dodavši kako su pravila prijave na fondove izazovna i složena.

-Za našu školu, ali i Metković, ovo će biti velik iskorak. Nacionalno smo prepoznati kao jaka institucija. Zgrada je stara više od 50 godina, a dosad smo već puno sredstava uložili iz proračuna Županije. Nadam se da ćemo pronaći način za realizaciju projekta nadogradnje kata škole, gdje već imamo gotovo projekt – rekao je Jurković.

Danijel Jukić ispred tvrtke izvođača radova Jukić-DAM izjavio je kako bi radovi na obnovi pročelja, stolariji i uvođenju solarne energije trebali biti gotovi i prije roka od deset mjeseci, bez ometanja nastave.

Ravnatelj OŠ fra Ante Gnječ Boro Bustruc izjavio je kako će škola nakon završenih radova imati uštedu potrošnje energije od preko 50 posto.

-Radovi na školi obuhvatit će izolaciju zgrade, promjenu svih vrata i prozora te uvođenje LED rasvjete i solarnih kolektora za toplu vodu – ustvrdio je Bustruc.

Vlasnik tvrtke MGA Nekretnine Željko Glavinić napomenuo je da će radovi na školi biti gotovi i prije zadanog roka. Inače, već su ranije završeni projekti energetske obnove Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik kao i OŠ Gruda, a u tijeku je energetska obnova Doma za starije u Vela Luci. Ukupna vrijednost svih pet projekata energetske obnove iznosi 13,2 milijuna kuna, od čega su EU sredstva iz Fonda za regionalni razvoj 4,9 milijuna kuna, sredstva Dubrovačko-neretvanske županije 6,8 milijuna kuna, a sredstva Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini 1,8 milijuna kuna. Projektne prijedloge u suradnji s navedenim institucijama pripremila je i prijavila Regionalna agencija DUNEA.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist