Grad

POTPISAN UGOVOR Pomorsko-tehničkoj školi bespovratna sredstva za nabavu opreme

POTPISAN UGOVOR Pomorsko-tehničkoj školi bespovratna sredstva za nabavu opreme
SONY DSC

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je u ponedjeljak s ravnateljima srednjih škola, koje provode strukovne programe u sektoru pomorstva, ugovore kojima će se ovim obrazovnim ustanovama dodijeliti bespovratna sredstva za nabavku školske opreme. Među njima je i Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik. 

Prema priopćenju Ministarstva, škole će dodijeljena sredstva, između ostaloga, uložiti u opremanje nautičkog simulatora i pripadajuće opreme, opremanje nautičkog kabineta – nadogradnju simulatora, nabavu videomaterijala, nabavu i ugradnju uređaja na nadzor brodskih interaktivnih funkcija na jednom mjestu (owerhead display) postavljenog na upravljačkom mostu iznad kontrolne ploče, nabavu opreme za zavarivanje i splavi za spašavanje te drugo.

Ukupna vrijednost potpisanih Ugovora iznosi gotovo 3 milijuna kuna, a potpisali su ih ravnatelj Pomorske škole Bakar Gordan Papeš, ravnateljica Srednje škole Ambroza Haračića – Mali Lošinj Jelena Bralić, ravnatelj Pomorske škole Zadar Svetko Perković, ravnatelj Prometno-tehničke škole – Šibenik Zdravko Peran, ravnatelj Tehničke škole Šibenik Josip Belamarić, ravnatelj Pomorske škole Split Dragan Pavelin te ravnatelj Pomorsko-tehničke škole – Dubrovnik Antonio Lučić.

Tako je Prometno-tehničkoj školi Šibenik dodijeljen iznos od 228.870,24 kuna, Pomorskoj školi Split 569.737,50 kuna, Pomorskoj školi Bakar 543.712,50 kuna, a Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik 462.875,00 kuna. Pomorskoj školi Zadar dodijeljena su pak sredstva u iznosu od 465.750,00 kuna, Srednjoj školi Ambroza Haračića s Malog Lošinja 276.925,00 kuna, Tehničkoj školi Šibenik 173.412,00 kuna, a Srednjoj školi Petra Šegedina iz Korčule 276.051,36 kuna.

-Drago mi je što smo se danas okupili na potpisivanju Ugovora kojima ćemo po prvi puta iz Državnog proračuna za opremanje pomorskih škola dodijeliti iznos od gotovo 3 milijuna kuna. Naime, poznato je da u Hrvatskoj ima oko 22 tisuće pomoraca, kao i da njih oko 15 i pol tisuća plovi u međunarodnoj plovidbi. Stoga je naša uloga da osiguramo vrhunsko obrazovan te socijalno i zdravstveno zbrinut pomorski kadar, koji može odgovoriti zahtjevima suvremenog brodarstva i zaštiti ljudskih života na moru – rekao je uvodno ministar Butković te dodao: ‘Današnja dodjela sredstava za nabavku školske opreme samo je jedna od mjera koju provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Prva mjera uključuje stipendiranja učenika i studenata pri upisu na pomorske škole i fakultete, druga subvencioniranje troškova brodarima pri ukrcaju učenika na naše brodove, a treća reformu pomorskog zakonodavstva, tj. izmjene i dopune Pomorskog zakonika. Riječ je u biti o socijalnoj reformi koja će našim pomorcima omogućiti da ostvare potrebna 183 dana za oslobođenje plaćanja poreza na dohodak.’

Sredstva za nabavu opreme dodijeljena su temeljem javnog poziva Ministarstva upućenog srednjim školama u svibnju ove godine, a izravan su doprinos ostvarenju ciljeva Strategije pomorskog razvitka i integralne pomorske politike RH za razdoblje do 2020. godine. Naime, ovom mjerom Ministarstvo osigurava odgovarajuće materijalne uvjete u pomorskim školama te radi na promociji, jačanju kompetencija i podizanju kvalitete obrazovanja učenika u srednjim pomorskim školama. S tim ciljem Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provodi i čitav niz drugih mjera, poput projekta stipendiranja učenika srednjih škola i studenata pomorskih fakulteta, a sve kako bi osiguralo motivirajuće uvjete za upis na ove srednjoškolske i visokoškolske ustanove. Samo tijekom prošle godine dodijeljeno je 219 stipendija za učenike i 72 stipendije za studente. Provodi se i Program sufinanciranja ukrcaja vježbenika palube, stroja i elektrotehnike na brodove, osiguravaju subvencije i sredstva za ukrcaj vježbenika na brodove u nacionalnoj i međunarodnoj plovidbi, a za što je samo tijekom 2017. godine izdvojeno četiri milijuna kuna, a omogućen je ukrcaj oko 300 vježbenika.

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist