Grad

POTPISAN UGOVOR Od 2. srpnja s radom počinje laboratorij u Mokošici

POTPISAN UGOVOR Od 2. srpnja s radom počinje laboratorij u Mokošici

Gradonačelnik Mato Franković i vlasnica Medicinsko-biokemijskog laboratorija Ivanka Maldini potpisali su ove srijede ugovor o pružanju laboratorijskih usluga primarne razine zdravstvene zaštite u Mokošici.

Grad Dubrovnik osigurao je mjesečni iznos od 6 099,23 kune za funkcioniranje laboratorija, a isti iznos osigurat će se i u sljedećoj goddini. Odnosno Grad Dubrovnik preuzima trošak bruto plaće laboranta te materijalne i režijske troškove za rad pogona.

-Laboratorij u Mokošici pitanje je koje se posljednjih šest mjeseci potencira od strane stanovnika kao problematično obzirom da se posljednjih mjeseci nije izvršavala usluga vađenja krvi što stanovnicima Mokošice otežava i stvara im se problem prilikom utvrđivanja eventualnih zdravstvenih problema – rekao je gradonačelnik dodavši kako se zdravstvena zaštita nalazi u okviru Dubrovačko-neretvanske županije, ali postoje i nadstandardne usluge koje jedinice lokalne samouprave mogu i trebaju raditi.

-U Mokošici živi više od 10 tisuća stanovnika i normalno je da postoji i biokemijski laboratorij koji će pružiti dodatnu zdravstvenu uslugu stanovnicima cijele Rijeke dubrovačke. I tu postoji problem što se tiče radne snage, međutim pronašlo se rješenje te je Grad Dubrovnik osigurao sredstva do kraja godine, a osigurat ćemo isti iznos i za iduću godinu novim proračunom – rekao je Franković.

Kako je istaknula Ivanka Maldini, laboratorij radi i financira se iz sredstava koje osigurava ugovor s HZZO-om i ta sredstva su nedostatna te nije bilo mogućnosti, bez dodatnih sredstava, riješiti ovaj problem.
-Pohvalno je od strane Grada što je iznašao mogućnosti da sufinancira takvu uslugu, a mi smo se potrudili oko logistike – rekla je.

Laboratorij počinje s radom od 2. srpnja u vremenu od 7 do 9 sati. Uzorci se tu neće obrađivati i analizirati, jer prostor za to nije adekvatan, već će se samo uzimati uzorci, a najvažnije je, rekla je Maldini, da građanima pet dana u tjednu bude dostupno uzorkovanje.

Franković je najavio kako je ovo samo jedan od projekata koji će se uskoro realizirati u Mokošici. Uskoro, naime, kreću radovi na uređenju prostora za pedijatrijsku ambulantu i za logopeda. -Mokošicu očekuje pozitivan ‘boom’ u podizanju razine zdravstvene zaštite, a kroz mjesec dana krećemo i s radovima na vrtiću. Mokošica će se probuditi nakon dugo godina spavanja – rekao je Franković dodavši kako su i logoped i pedijatar pronađeni, stanovi su osigurani i još samo treba krenuti s radovima čiji se završetak očekuje do kraja godine.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist