Aktualno

POTPISAN UGOVOR Grad postao vlasnik Vile Čingrija, a većinski vlasnik ljetnikovca Kaboga

POTPISAN UGOVOR Grad postao vlasnik Vile Čingrija, a većinski vlasnik ljetnikovca Kaboga

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i ministar državne imovine u Vladi RH Goran Marić potpisali su u utorak kupoprodajni ugovor kojim je država prodala Vilu Čingriju Gradu Dubrovniku po pravu prvokupa za 17,51 milijuna kuna.

-Nadam se da će se Vila Čingrija kao kulturno dobro uklopiti u viziju Dubrovnika. Ovim Vlada RH i Ministarstvo državne imovine pokazuje da ima smjer, zna prepoznati potrebe lokalne uprave, biti na pravom mjestu u pravo vrijeme, aktivirati te prodati ili darivati državnu imovinu- izjavio je tom prilikom ministar Goran Marić, koji će se kasnije sastati sa županom Nikolom Dobroslavićem te županijskim gradonačelnicima i načelnicima.

-U ovoj županiji se konačno pokreće projekt Kupari 1, koji je stajao godinu i pol dana. To će za županiju i za kraj koji je dobro nastradao u Domovinskom ratu značiti da investicija od oko milijardu kuna počne živjeti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – rekao je Marić te gradonačelniku Frankoviću predao istog dana potpisanu odluku o darivanju državnog dvotrećinskog dijela zgrade ljetnikovca Kaboga, procijenjene vrijednosti 21,13 milijuna kuna.

-Hvala županu Nikoli Dobroslaviću i ministru državne imovine Goranu Mariću jer smo jednu ideju doveli do kraja. Ovo je prekretnica odnosa dosadašnjih državnih vlasti po pitanju davanja državne imovine Gradu Dubrovniku kako bi se ona oplemenila društvenim sadržajem javnog karaktera. Bila je to namjera i nekih bivših gradskih uprava, ali tada to nije ostvareno. Ovaj kupoprodajni ugovor je za nas iznimno važan. Imovina nije otišla ‘na bubanj’, već je ponuđena Gradu, koji je iskoristio pravo prvokupa – rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Istaknuo je kako je jedna od ideja za buduću funkciju Vile Čingrija tzv. Centar izvrsnosti te dodao da je, s obzirom na važnost nekretnine, u proces odlučivanja potrebno uključiti i javnost.
-Nakon analize trenutnog stanja te potrebne rekonstrukcije slijedi nam raspisati iskaz interes ai prijedloga što je za Vilu Čingriju najbolje. Iznimno je važno da ona ostane otvorena i dostupna građanima – rekao je Franković, dodavši kako je sad Grad Dubrovnik u većinskom vlasništvu ljetnikovca Kaboga.

-U prizemnoj etaži je Hrvatski restauratorski zavod, a na nama je sad da s njima razgovaramo o mogućnostima selidbe ili pronalaska drugih uvjeta. Sav njen funkcionalni dio je sad u našem vlasništvu – istaknuo je Franković.

-Osnivanje Ministarstva državne imovine pokazalo se kao ispravna odluka, jer se rješavaju brojni problemi, ne samo u Dubrovniku, već i u cijeloj županiji. Prevlaka se revitalizira nakon što je predana Općini Konavle, a primjera ima još diljem županije. Postoji još nekoliko nekretnina, odnosno zemljišta koje je Grad Dubrovnik zatražio od Ministarstva te smo u postupku rješavanja potrebne dokumentacije. Vjerujem da ćemo uskoro i to riješiti – dodao je Franković.

Istaknuo je kako su svi ključni gradski projekti, koji se razvijaju preko državne imovine, imali pred sobom veliku prepreku za suglasnost, a sad se sve brzo rješava.
-Baš smo zbog toga dobili velik broj građevinskih dozvola za kanalizacijsku mrežu, posebno na elafitskim otocima – dodao je Franković.

-Ministarstvo ima novi pristup načinu raspolaganja državnom imovinom, tako što ju stavlja u funkciju razvoja jedinica lokalne uprave. Takvih primjera imamo diljem županije, a danas ćemo na sastanku saznati što se i kad od naših zahtjeva i potreba može ostvariti. Državna imovina mora biti privatizirana gdje je to nužno, a s druge strane treba biti u funkciji građana i jedinica lokalne samouprave – izjavio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

OBRAĐENA GOTOVO SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist

NOVI PROGRAM Što pogledati u Kinematografima Dubrovnik?

Dulist