Aktualno

POTPISAN UGOVOR Dubrovnik dobiva senzorički park i brojne sadržaje za pomoć najmlađima

POTPISAN UGOVOR Dubrovnik dobiva senzorički park i brojne sadržaje za pomoć najmlađima

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić potpisali su u utorak u Konavoskom salonu sporazum o suradnji na realizaciji projekta izgradnje i opremanja senzoričkog parka.

– Ovaj projekt je iznimno važan Gradu Dubrovniku i jedan je u nizu projekata koji realiziramo u suradnji s OB Dubrovnik. Već sada mogu najaviti da ćemo na idućem rebalansu u svibnju osigurati iznos od 5 milijuna kuna sredstava za potrebe unaprjeđenja skrbi pacijenata na zahtjev OB Dubrovnik. Zašto senzorički park na području OB Dubrovnik? Više je razloga, prije svega dostupnost samoj lokaciji parka je izvanredna, do njega se sada može doći automobilom. Postojao je projekt senzoričkog parka na Montovjerni, međutim sada u trenutku kada tamo imate studentski dom, pa do toga školu, pa postojeći sportski sadržaj, tamo smještati senzorički park uistinu bi bilo pretjerano i neadekvatno. Našli smo bolju i kvalitetniju lokaciju u suradnji s resornim i upravnim odjelima i s OB Dubrovnik na zadovoljstvo i jednih i drugih – rekao je Franković.

– Kao ravnatelj OB Dubrovnik, i kao stanovnik Dubrovnika čast mi je reći da je upravo u našu generaciju i bolnicu i našeg gradonačelnika zapao časni i humani trenutak da onima kojima je to najpotrebnije pružimo pomoć kroz izgradnju objekta kao što je senzorički park. Sretni smo da je bolnica imala prostor koji je mogla ponuditi i zapravo predložiti za realizaciju ovog parka. Nije nam to prva takva donacija, za potrebe Dva Skalina smo također dali dio našeg zemljišta i to ćemo raditi i u budućnosti. Ovo je kruna suradnje Grada Dubrovnika i OB Dubrovnik kojom prvi put u povijesti otvaramo novo poglavlje zajedničkog rada bolnice kao ustanove u županijskom vlasništvu i Grada Dubrovnika na svekoliku korist naših najmlađih i onih kojima je to najpotrebnije. Također je završena izgradnja i zapošljavanje poliklinike za mentalno zdravlje djece. Ona se mogla otvoriti prije mjesec ili dva, međutim dok nismo cijelu opremu nabavili i sve ljude zaposlili, nije imalo svrhe. Ona vjerojatno počinje s radom za par dana, idući tjedan. Imamo i dječji vrtić i veliki odjel pedijatrije koji će se još širiti, a ovakvim dopunskim sadržajem se malo koji gradu Hrvatskoj može pohvaliti – izjavio je Bekić.

– Današnjim potpisom samo krećemo u postupak, slijedi izrada dokumentacije. Procijenjena vrijednost prethodnog projekta bila je milijun i pol kuna, po svoj prilici će i ovaj projekt biti do 2 milijuna kuna, što ćemo vidjeti kako se dokumentacija bude izrađivala. Grad Dubrovnik zajedno s OB Dubrovnik kreće u postupak izrade dokumentacije, izgradnje, opremanja, i održavanja senzoričkog parka na čestici u vlasništvu OB Dubrovnik. To je u neposrednoj blizini Centra za djecu s posebnim potrebama. Nadamo se da ćemo vrlo brzo potpisati još jedan od ugovora u suradnji Grada za uređenje bazena koji se nalazi na Odjelu fizikalne terapije koji će se također namijeniti djeci s potrebnim potrebama tako da imamo zaokruženu priču na jednom mjestu. Bazen nikad nije bio stavljen u funkciju. Grad Dubrovnik će sponzorirati i nabavku neuro-feedbacka, tako da ćemo u krugu od 100 metara imati jednu kompletnu uslugu što je bila i prvotna ideja zbog koje se razmišljalo o izmještanju parka iz prostora Čokolina, zbog postojećih problema koji su sad evidentni, a koji će izgradnjom nove škole biti još više izraženi – naglasio je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

Podsjetimo, temeljem ovog sporazuma Grad Dubrovnik će u suradnji sa stručnim djelatnicima osposobljenim za korištenje senzoričkog parka, u ime i za račun Bolnice, izvršiti izradu projektne dokumentacije, pripremu natječajne dokumentacije kako bi se osigurala potrebna financijska sredstva te provesti prijavu na otvorene javne natječaje. Senzorički park izgradit će se i opremiti na čest. zem. 755/1 K.O Gruž upisane u zk. ul. 2191 A, a na kojoj čest. zem. je upisana Bolnica kao vlasnik, a prvenstvena namjena mu je poboljšanje kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju na području Grada Dubrovnika te poboljšanje standarda pružanja socijalnih i zdravstvenih usluga.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist