AktualnoUrednički izbor

POTPISAN UGOVOR ‘2023. pitanje gospodarenja otpadom u Županiji bit će konačno riješeno’

POTPISAN UGOVOR '2023. pitanje gospodarenja otpadom u Županiji bit će konačno riješeno'

Potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ‘Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje’ održalo se ovog petka u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika.

Radi se o projektu od državnog značaja ukupne vrijednosti 494 milijuna kuna, čiji prihvatljivi troškovi iznose oko 408 milijuna kuna, od čega je 70,18 posto osigurano iz fonda EU Konkurentnost i kohezija, 19,82 posto osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkvitost, a deset posto osigurava naša županija. Odlukom ministarstva, Agenciji za gospodarenje otpadom odobreno je navedenih 70,18 posto prihvatljivih projektnih troškova.

Josip Bačić, koji je na čelu Agencije za gospodarenje otpadom od 2018., rekao je da smo ‘danas svjedoci uspjeha kojeg je prepoznala Europska unija’.

-Projekt ulazi u fazu u kojoj će se u konačnici ostvariti cilj i svrha projekta, a to je zaštita okoliša odnosno smanjenje količine otpada na deponijima te iskorištavnje potencijala iz miješanog komunalnog otpada – rekao je Bačić.

Ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost direktor Siniša Kukić rekao je da je ovo veliki infrastrukturni projekt koji će riješiti problem zbrinjavanja u Županiji. ‘Priprema je dosta dugo trajala, no to je proces koji prolaze ovakvi projekti. Bez obzira na dosadašnje napore, sad predstoji najzahtjevniji dio posla. Skup je i složen projekt koji se bez podrške države ne može ostvariti’, naglasio je.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je ovo veliki dan za Županiju. Centar je, kaže, projekt od strateškog interesa županije, nego i za Hrvatsku jer ga je Vlada proglasila kao strateški projekt.

-Kao što vidimo veoma je skup, 409 je milijuna prihvatljivih troškova, a za cijeli će se projekt potrošiti ukupno oko 500 milijuna kuna. Projekt je izgrađen na najvišim standardima u EU uniji – rekao je Doboslavić. ‘Nema mjesta da je taj projekt upitan’, naglasio je i dodao:

-Nadamo se da nećemo imati žalbe u postupku natječaja i da ćemo ga završiti u drugoj polovici 2020. godine kao što je to predviđeno – naglasio je.

Ministar zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Tomislav Ćorić rekao je da postoji 494 mlijuna razloga za zadovoljstvo na području DNŽ. Projekt je, ističe, prije nekoliko godina kad je bio na sastanku s predstavnicima županije, projekt je bio u neizvjesnoj fazi.

-Upravo zbog toga, mi koji kreiramo nacionalnu politiku gospodarenja, bili smo u situaciji u kojoj nismo znali u kojem smjeru trebamo krenuti. Centar je finalna faza u sustavu za gospodarenje otpadom na nekom teritoriju. Jasno mi je da ovi projekti imaju svoje protivnike, posebno u fazi kreacije te nailazimo na izazove s kojima se svi dionici u procesu trebaju suočiti. Vrijeme koje predstoji vrijeme je u kojem ćemo svjedočti izazovima javne nabave, realizaciji i izgradnji centra. Siguran sam da će 2023. godine pitanje gospodarenja otpadom na području Županije biti konačno riješeno – rekao je Ćorić.

Gradonačelnik Mato Franković rekao je da je činjenica da proizvodimo sve više otpada.
-Taj otpad treba negdje završiti, a svjetska praksa je pokazala da se kroz centar za gospodarenje otpadom može pretvoriti u druge izvore energije. Drago mi je što konačno ide kraju cijela ova priča oko gospodarenja otpadom. Nakon što bude gotov, moći ćemo se pohvaliti da kvalitetnije gospodarimo otpadom na području naših gradova i općina – rekao je Franković.

Završetak projekta očekuje se 2022. godine.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist