Aktualno

POTPISAN SPORAZUM Obnavlja se terapijski bazen za potrebe fizikalne terapije

POTPISAN SPORAZUM Obnavlja se terapijski bazen za potrebe fizikalne terapije

Terapijski bazen koji je izgrađen kad i Opća bolnica Dubrovnik do danas nije stavljen u funkciju. Kako bi se krenulo u njegovu rekonstrukciju i opremanje ove je srijede potpisan Sporazum o suradnji između Grada Dubrovnika i Opće bolnice Dubrovnik.
-Danas definiramo suradnju na realizaciji projekta rekonstrukcije i opremanja terapijskog bazena s pripadajućim prostorijama – rekao je gradonačelnik Franković. Istaknuo je kako je prvi korak izrada projektne dokumentacije nakon čega će se osigurati potrebna sredstva za radove.
-Bazen će nakon rekonstrukcije biti na raspolaganju svima, a posebno osobama s invaliditetom – rekao je Franković dodavši kako je površina bazena s pripadajućim prostorijama 230 metara kvadratnih.
-Bazen je izgrađen kad i bolnica i do danas prostor nije bio u funkciji. Temeljem dostavljene projektne dokumentacije Bolnica će provesti postupak javne nabave za izvođača radova, a Grad će osigurati potrebna sredstva u proračunu – rekao je gradonačelnik. Prema sadašnjim očekivanjima kroz 4 do 6 mjeseci projektna dokumentacija bi trebala biti završena.
Ravnatelj OB Dubrovnik dr. Marijo Bekić istaknuo je kako je bazen svojevremeno vrlo detaljno projektiran za fizikalnu terapiju.
-Planiran je rad sa svom djecom kojoj će to biti potrebno, i s djecom s posebnim potrebama, ali i s djecom koja će zahtijevati određene vrste fizikalne terapije uslijed ozljede ili nekog patološkog stanja. Neće se raditi nikakav poseban probir već će bazen koristiti sva djeca koja će trebati liječničku pomoć kroz fizikalnu terapiju pod nadzorom educiranih stručnjaka, fizijatara i fizioterapeuta – objasnio je Bekić.
-Izgradnja ovog bazena dat će prostor za angažman dodatnih mladih ljudi koji su završili fizioterapiju na opće zadovoljstvo i sustava, a posebno naših najmlađih koji takvu pomoć trebaju – rekao je Bekić.
Postavilo se i pitanje zbog čega bazen dugi niz godina nije bio u funkciji. Objasnio je to Darko Katić, voditelj odjela za tehničke poslove Opće bolnice Dubrovnik.
-Bolnica je projektirana krajem 70-ih i početkom 80-ih godina kao medicinski centar i to u drugoj državi, odnosno u drukčijoj organizaciji nego što je to danas. Bolnica je danas županijska bolnica, a kad su se radili projekti i kad je dobivena prva građevinska dozvola nismo bili županijska bolnica. Tako je i bazen, odnosno fizikalna terapija s bazenom dio te građevinske dozvole, ali se nije mogao pustiti u funkciju. On jest bio opremljen i to 2000. godine, ali nije mogao biti stavljen u funkciju jer HZZO ima na području DNŽ u mreži tercijalnu zdravstvenu zaštitu, a to je Kalos. Tako da ga ne može imati na dva mjesta s obzirom na broj stanovnika niti ga može finacirati. Samo je nedostajalo dobre volje lokalne uprave da tu priču pokrenemo baš radi djece – objasnio je Katić.
Gradonačelnik je najavio i kako će zajedno s Općom bolnicom Dubrovnik rješavati pitanje stanovanja za liječnike i medicinsko osoblje.
-Radimo na projektu društveno odgovornog poslovanja u kojem očekujemo uključenost svih gospodarskih subjekata na području Dubrovnika s ciljem podizanja kvalitete medicinske usluge. Neophodna je kupnja nove opreme koja je iznimno skupa, ali osigurava veću kvalitetu zdravstvene usluge u našem gradu, što naši sugrađani od nas i očekuju. Zato nam je bolnica prioritet, a pozivam još jednom i sve ostale općine i gradove s područja Dubrovačko-neretvanske županije da se uključe u potpomaganje OB Dubrovnik jer na taj način podižemo kvalitetu usluge za sve žitelje naše županije. Jer su svi oni korisnici usluga OB Dubrovnik – rekao je gradonačelnik.

Ukupno će Grad u ovoj godini Bolnici osigurati više od 5 milijuna kuna.

Pročitajte još

U PROGRAMU DOMOVINSKOG POKRETA Revizija Dubrovačkih ljetnih igara

Ivana Mijić Vulinović

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist